Ders anlatırken katalizörü; İki insanı birbirinin arkasından konuşarak kavgaya düşüren ve sonrada kenara çekilip seyreden bir kişi diye açıklardım. Böyle anlatınca çocuklar da başlarına gelen böyle olayların doğruluğunu kanıtlarcasına örnekler verirlerdi. Konu anlaşılmış olurdu. Halk arasında ise bu durum daha somut mutfak aracıyla tanımlanıyor. Genelde ailedeki görümcelere mikser (çırpıcı )deniyor. Eve geldiğinde ortalığı karıştırıp gidiyor.
Kimya ‘da Katalizör: Bir kimyasal tepkimenin aktivasyon enerjisini (tutuşma sıcaklığı) düşürerek tepkime hızını artıran ve tepkime sonrasında kimyasal yapısında bir değişiklik meydana gelmeyen maddelerdir.
Horoz dövüşü, iki horoz arasındaki kavgaya dayanan bir çeşit kumar türüdür. Aslında literatürde spor olarak geçer ama kumar demek daha doğrudur. Keza ortada bir insan için bedensel gayret sarf ettiren herhangi bir faaliyet yoktur. Ancak tutulan horoza destek sloganları atılabilir. Yoksa sporu da horoz yapar, dayağı da horoz yer hatta horoz ölür. Günümüzde şenliklerle horoz dövüşünün yapıldığı yerlerden biri Madagaskar. 18. yüzyıldan beri horoz dövüşünün sürdüğü Madagaskar'da ilk önceleri amaç sarayı memnun etmekmiş. Şimdiyse ülke için inanılmaz bir gelir kaynağı. Zenginler evlerine, arabalarına kadar bahse giriyorlarmış. 26 Haz 2015
Horoz dövüşünün milattan önce 6. yüzyıldan beri var olduğu düşünülüyor. İlk çıkış amacı da dini ya da politik sebeplere dayandırılıyor. Atina'da, Kudüs'te ve bilimum yerlerde yapılagelmiş. Dünyanın çoğu yerinde de devam ediyor. 
Tavşan ise; Memeli sıcakkanlı ve saatte 64 km hızla koşabilen ürkek sevimli bir hayvandır. Olimpiyatlar ve Dünya Şampiyonası gibi madalya amaçlı şampiyonalar dışındaki yarışlarda İngilizce ‘de pacemeker (tempo yapıcı) veya Fransızca ‘da lievre (tavşan) adı verilen atletler koşturuluyor. Amaç 800 ila 10 bin metre arasındaki yarışların daha hızlı koşulmasını, rekor çıkmasını sağlamak. Yarışa önde başlayıp hiçbir zaman 1. olmayan bir yarış katalizörüdür tavşan atlet.
14 Mayıs'ta ülkenin geleceğinin şekilleneceği bir dönüm noktasında Türkiye’de İttifaklar çoğaldı. Katalizör tavşanlar çoğaldı. Dünya Türkiye’ nin geleceği için bu seçimi mercek altında takip ediyor. Tam bağımsız ülke statüsünü kaybetmiş ülkeler,  her zaman bir üst akılın desteğine ihtiyaç duyması ne acıdır. Bu etkiden kurtulabilmesi için devletin adaletli, şeffaf ve hukuk devleti olma özelliklerini de koruması gerekiyor. Üst akıl (dış güçler ) için önemli olan kendi çıkarı ve menfaatidir. Her şey mubahtır anlayışıyla ülkemizdeki seçimleri horoz dövüşü gibi yönetmek istiyor. Elbette her bağımsız devlet için devletin ve halkın menfaati çıkarı önemlidir ve önceliklidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında laik, demokratik sosyal bir hukuk devletidir diye yazılan bu maddelerle, bu ülke seçim yarışındaki ne katalizör tavşanı , ne dövüş horozu olmayı hak etmiyor.
Türkiye ‘nin bekası ipte yürüyen cambazın dengesinin sağduyuyla sağlanmasına bağlı.  Bu sağduyuyu bu ülke 100 yıl önce de göstermişti. Şimdi de göstereceğini umuyor ve diliyorum.