Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerin sattıkları tüm yiyecek ve içecekler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacağına ilişkin bir düzenleme yapmıştır.

Beyaz Eşya Alımında Kredi Kartı Taksit Sınırlaması Tüketiciyi Zorluyor mu? Beyaz Eşya Alımında Kredi Kartı Taksit Sınırlaması Tüketiciyi Zorluyor mu?

Denetim Sonuçları: KDV Oranı Uyumsuzluğu ve İstismarlar

Yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu açısından denetlenmiş ve bazı lokanta ve kafelerin yanıltıcı uygulamaları tespit edilmiştir. Bu işletmeler, yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satıyormuş gibi göstererek KDV oranını yüzde 1 olarak hesaplamışlardır. Ayrıca, bazı marketlerin temizlik malzemesi satarak gıda malzemesi gibi gösterdikleri de belirlenmiştir.

Düzenleme ve Yenilikler: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Bakanlık, bu istismarların önüne geçmek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırlandı.

mehmet-simsek

Yeni Düzenleme Detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerin sattıkları tüm yiyecek ve içecekler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacağına ilişkin düzenleme yapmıştır. Bu düzenleme, işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da kapsamakta.

Ruhsat Gerekliliği ve Kapsam

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmayan işletmelerin, müşterilere servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunmaları durumunda, yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bakan Şimşek'ten Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" dedi.

Editör: Nurican ALBAYRAK