TEMA Zonguldak İl Temsilciliği, çevre yatırımlarını tamamlamayan santrallerin çalışmasına ‘izin vermeyin’ kampanyasını sürdürüyor.

Okuyucularım anımsayacaktır:
‘Çevre yatırımını tamamlamayan santraller acilen durdurulmalı!’ diye, 2019’da, yıllardır çevre yatırımı yapmayan kömürlü termik santrallere muafiyet verilmemesi için yüz binlerce kişi gibi biz de, ‘temizhava haktır!’ demiş ve kazanmıştık.
2020 yılının ilk altı ayında gerekli çevre yatırımı olmadığı için kapatılan kömürlü termik santraller,  ‘geçici faaliyet belgesi’ ile tekrar çalışmaya başladı ama baca gazı arıtımı için gerekli yatırımlarını yapıp yapmadıkları da kamuoyu ile paylaşılmıyor.
Bu santraller şu anda çalışmaya ve korona ile boğuştunuz şu zor günlerde, havamızı kirletmeye devam ediyor.
Ayrıca, kömürlü santrallere çevre mevzuatına uymaları için tanınan altı yıllık muafiyetin bitmesine beş gün kala yapılan ani bir yönetmelik değişikliğiyle kül depolama alanlarında gerekli yatırımlarını sağlamayan santrallerin çalışabilmesinin önü açılmıştı.
2020 yılında sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri tarafından bu değişikliğe dava açılmıştı.
Mahkemeden güzel haber geldi:  
Kül depolama sahasının sızdırmaması için gerekli yatırımları yapılmadığı halde yönetmelik değişikliği kapsamında çevre izni alabilmiş santrallerin izinleri artık geçerli değil ve derhal faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor!
TEMA Zonguldak İl Temsilciliği, ‘Halk sağlığını korumak amacıyla artık muafiyet verilmeyeceği söylenen santrallerin, havamızı kirletmeye devam etmesine ‘izin vermeyin’ demeye devam ediyoruz.
Daha önce başardık, tekrar başarabiliriz.’ diyor ve devam ediyorlar:
Hadi şimdi hep birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na seslenelim:
Çevre yatırımlarını tamamlamayan santrallerin havamızı ve suyumuzu kirletmeye devam etmesine izin vermeyin!’
2019’dan beri TEMA Zonguldak İl Temsilciliği ile birlikte yürüttüğümüz, daha doğrusu desteklediğim; temiz hava haktır kampanyasının hikâyesini yaygınlaştırmak ve ‘izin vermeyin’ diyenlere ben de katılmak istiyorum.