Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüşten Türkiye'nin olumlu yönde etkileneceğini belirterek, 'En azından 1-2 yıllık bir soluk alma zamanımız var' dedi.
Londra'da düzenlenen 'Küresel Enerji Görünümü' toplantısı soruları yanıtlayan Birol, petrol fiyatlarının bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20 gerilediğini anımsattı.
'Bunun hem Türkiye'deki cari açığa olumlu bir etkisi olacak, hem de dünyadaki Türkiye gibi petrol ve doğalgaz ithal eden ülkelerin cari açığını olumlu bir seviyeye getirecek. Türkiye için bu, hem petrol fiyatlarının düşmesi hem de petrole endeksli olan doğalgaz ithalatında da bir rahatlama, düşüş getirecek' diyen Birol, bunun yanında küresel petrol fiyatların belirli bir süre yeniden yükseliş trendine girebileceği uyarısını yaptı.

 
Köprü ayakları yükseliyor

İstanbul ve İzmir arasında ulaşımın süresini 3,5 saate düşürecek 'İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi' kapsamında inşa edilen İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün ayakları 188 metreye kadar yükseldi.
İstanbul-Bursa-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi kapsamında 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometre uzunluğundaki projenin yapımı hızla ilerliyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, projenin yapımında 5 bin 454 personel ve bin 277 iş makinesi çalışıyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'nin öncelikli açılması planlanan 77 kilometrelik (Gebze-Orhangazi-Bursa) kesiminde 11 ana şantiye merkezinde çalışma yürütülüyor.
İnşaatta gelinen aşamada, 40 metresi deniz altında, 188 metresi ise deniz seviyesinin üzerinde yükselen köprü kulelerinin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

 
Urla'da sıcak dayanışma

Urla'ya iyilikle dokunmak isteyen bir grup Urla sevdalısının ilçenin güzelleşip, gelişmesi amacıyla kurduğu Urla Gelişim Platformu, hayata geçirdikleri projeler ile 8 aydır çalışmalarını sürdürüyor.
Platform, Osmanlı döneminden bu yana uygulanan 'Askıda Ekmek' projesiyle ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefliyor.
Urla Belediyesi'nin de desteklediği projeye; Konal, Köprübaşı, Babacan, Dostlar ve İskele Fırını destek veriyor. Toplumsal dayanışmayı arttıran bu proje ile yardımsever vatandaşlar kimliklerini belli etmeden bir evin sofrasına katkıda bulunuyorlar.
Yüzyıllardır süre gelen Osmanlı'nın yardımlaşma geleneği olan "Askıda Ekmek" projesini destekleyen fırınlardan ekmek alan kişiler, ihtiyacından fazla ekmek parası ödeyerek maddi durumu olmayan kişilere parası ödenmiş olan ekmeklerden almalarını sağlıyor. Fırınlara asılan tahta tabela ise askıda kaç ekmek olduğunu gösteriyor.

 
3 kıta ve 15 ülkeden

19-21 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir'de gerçekleşecek SOLARTR 2014 Konferansı için geri sayım başladı.
Konferansın Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata; konferansa Türkiye'den yoğun katılım olmasının yanı sıra, üç kıta ve 15 ülkeden uluslararası düzeyde katılımın da olduğunu belirterek, 'Kamudan sanayiye, üniversitelerden kamuoyuna konferansa çok yoğun ilgi var. Bu bizim için çok önemli, güneş artık daha çok konuşulacak' dedi.
Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, konferans programına kabul edilen yaklaşık 140 bildiriden 95 tanesinin sözel sunum tercihi yaptığını bunun da çok önemli olduğunu belirtti.
Yeşilata, "Kuzey Kıbrıs, İran ve Almanya adresli bildiriler diğer ülkelere kıyasla daha ağırlıklı" dedi.

 
***

SON NOKTA

Elektrik dolandırıcılarına dikkat


Aydem Elektrik Perakende Satış A.Ş. dün öğle saatlerine doğru bir açıklama yaptı. Binlerce kişiyi ilgilendirdiği için sizlerle paylaşmak istiyorum:
'Elektrik Perakende Satış hizmeti sunduğumuz Aydın, Denizli ve Muğla il ve ilçelerindeki Müşterilerimizi telefonla arayan bazı kişilerin 'Aydem'den aradıklarını, fatura yoluyla tahsil edilen bazı ödemelerin (Sistem Kullanım, Kayıp-Kaçak, Enerji Fonu, TRT payı, BTV, vb.) geri ödeneceğini, bu kapsamda bazı evrakları 15-45 TL karşılığında adreslerine kargo yoluyla gönderilmeleri gerektiğini ifade ederek, müşterilerimizi dolandırmaya çalıştıkları tespit edilmiştir.

 
Mağdur olmamanız için

Siz değerli müşterilerimizi bu kapsamda arayan kişi ve kuruluşların Şirketimizle herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını belirtir; olası bir mağduriyetin yaşanmaması için bu tür aldatıcı vaatlere itibar edilmemesini,  şahsi bilgilerin paylaşılmamasını ve herhangi bir ödemenin yapılmamasını önemle rica ederiz.'
Bir bu eksikti!