Niccolo Machiavelli (Makyavelli). "Prens"in yazarı. 16. Yüzyılda hükümdarlara akıl vermek için yazıyor en önemli eserini. Eser hala canlı, yaşıyor! Çünkü hala yöneten ve yönetilen diye iki 'sınıf' var.
Makkavelli kitabında hükümdarlara bir soru soruyor: "Halk sizi sevmeli mi korkmalı mı?"
Bu sorunun yanıtını kendi veriyor Makyavelli; yöneticilere halk sizden korksun diyor ve şöyle devam ediyor : "... İnsanlar kendisini sevdiren birinden çok, kendisinden korkulan birine zarar vermeyi göze alamazlar". Yani korkutursan, korku salarsan sana zarar veremezler.
Ama bir not düşüyor bizimki, korkuturken de kendinden nefret ettirme! Bir notu daha var Makyavelli'nin "Ahlak ile kanun birbiriyle çatışırsa kanunu seçin" diyor modern zamana açılan kapının mimarı.

*

Bir de Kutadgu Bilig var.
Bizim tarihimizden, bizden biri.
"Adalet" diyor Kutadgu Bilig, "gökyüzünün direğidir, o yıkılırsa gökyüzü yerinde duramaz".
Kutadgu Bilig yöneticilerin ilk görevinin "adaleti sağlamak" olduğunu söylüyor...
Makyavelli'den 5 yüz yıl önce söyledikleriyle, Makyavelli'ye de ışık tutuyor.

*

Ve daha birçok siyasetnamede bin yıllardır söylenen bir öğüt, bir öğreti, bu hafta bir kez daha kulak ardı edildi/ yok sayıldı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde: Eski Bakanların rüşvet ve yolsuzluktan yargılanmalarının önü kesildi.
Ülkenin yöneticilerine duyulan nefret arttı, korku azaldı, umut azaldı. Adalet bitti.
Gökyüzü yıkıldığında kim altından sağ çıkabilir ki?

*

İnsanların sosyal ve biyolojik ana-babaları vardır. Şanslı olan çocuklarda sosyal ve biyolojik anne- baba aynı kişilerdir. Biraz daha az şanslılarda ise farklıdır sosyal ve biyolojik anne baba.
Ama insanların tümünün, tamamıyla şanssız/ talihsiz/ kadersiz olduğu tek toplum adaletin olmadığı bir toplumdur.
Ve adaletin olmadığı bir ülkede, herkes p.çtir.