Bağlılık hayatı huzurlu kılan bir öge. Bağımlılık ise tam tersi! İnsanı ve insana sunulan hayatı kolay satın alan, zor serbest bırakan kölelik benzeri bir özenti. Yararı olmayan alışkanlıktır bağımlılık. Her türü zarar verir insana. Sigara, alkol ya da ilaç bağımlılığı kadar ilişki bağımlılığının da zararı var. Ölümcül zararı bile isteye içilen sigara gibidir hiçbir yararı olmayan bir ilişkiden vazgeçememekte.   

Her şeyin azı karar çoğu zarar der geçeriz. Ancak söz konusu sigara ise durum değişir. Azı çoğu birdir bu zararın. Kâğıdından tütününe, dumanından külüne verdiği zararlar saymakla bitmez sigaranın. Rağmen gelişmiş / gelişmemiş her tür toplumunda vazgeçilmezi. Cinsiyet söz konusu olduğunda erkeğin, meslek söz konusu olduğunda da sağlık çalışanının tutkusu olmuş sigara. Sanki erkek içince daha mı karizmatik olur, sağlık çalışanı içince daha mı rahat derman olur hastasına bilinmez.  Ancak illa ki vardır bir ya da birkaç nedeni bu tutkunun. Durduk yere oluşmaz, gelişmez bağımlılıklar. Oluşup, gelişmediği gibi salt engel ya da cezada çözüm olmaz ortadan kaldırılmasına. Psikososyal yanı irdelenerek çözüm aranmalıdır sigara bağımlılığına da.  

Dünya Sigara Bırakma Günü bugün. Ancak asıl marifet bağımlılıktan kurtarmak değil bağımlılığın oluşmamasını sağlamak olmalı. Toplumun en küçük birimi ailede başlamalı mücadele. Bir taraftan birey, aile ve toplum sürekli ve düzenli eğitimlerle bilgilendirilirken diğer taraftan anaokulundan yükseköğretime örgün eğitimlerle de desteklenmeli bu mücadele. Ancak ayrıca izlenmeli de. Rağmen bağımlılık geliştirende bir psikiyatrist desteğinde oluşturulan grup terapisine yönlendirilmeli. Ancak ayrıca izlenmeli de. 

Sigaraya başlama yaşı giderek düşüyor. Bağımlılığın önlenmesinde etken rolü olan yegâne kurum birinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiği aile sağlık merkezleridir. Rağmen bağımlılığı olanı bir an önce saptayıp yönlendirecek olanda. Bu yoğun mücadelede koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilecek sağlık eğitimleri büyük önem arz eder.  Keza okul sağlığı hizmetleri kapsamında verilecek eğitim ve denetim hizmetleri de.