Uzunca bir zamandır cep telefonuma isteğim dışında gelen ticari mesajlardan bıkıp usandım. Aynı şekilde bilgisayarıma gelen her tür elektronik postadan (e-posta) da! Üstelik dozu giderek arttı bu tür mesaj ve e-postaların. Hatta öyle bir hal aldı ki, mesaj geldi uyarısı olmaksızın tam ekran okunan mesajlar gelmeye başladı cep telefonuma. Pat diye ekrana yansıyor ve okunmak zorunda bırakıyor kendini. Tuş kilidini açıp mesajı ekrandan uzaklaştırıncıya kadar okunma olasılığı o kadar yüksek ki! Bu da başka tür mobbing! Cep telefonu ve/veya bilgisayara gönderilen mesajlarla taciz ya da bezdiri... Hiç saymadım ama günde yaklaşık 10 ya da 15 ticari mesaj bir o kadar da e-posta aldığımı söyleyebilirim. Bunlardan sadece birkaçı kendi isteğimle, diğerleri değil tabii.

Cep telefonu ve/ veya bilgisayara yönlendirilmesi istenen mesajlar genelde kağıt kullanımını azaltmak amaçlı oluyor ki, bunlar çoğunlukla gider ekstreleri. Ormanlarımızın gereksiz yere zarar görmesi istenmiyor çünkü. İnsanı bezdirense istek dışı ve defalarla gönderilen benzer mesajlar. Çoğu kez okunmadan silinse de bir yerde aptal yerine koyarken bir yerde de aptala çeviriyor insanı sanki. Ancak son günlerde okuduğum bir haberle rahatladım. Telefon, faks, bilgisayar ve benzeri cihazlara  mesaj ile gönderilen ticari reklamların engelleneceği belirtiliyordu. Haberin içeriği aynen şöyle:
Büyük bölümü firmalar ile bankaların reklamları, kampanyaları olan bu tür iletiler için önceden izin alınacak, yasaya uymayanlara, bin liradan 10 bin liraya kadar ceza verilecek. TBMM Sanayi Ticaret Komisyonu'nda görüşülen Elektronik Haberleşme Kanun tasarısı ile, kullanıcılara önceden izin almadan, SMS ve e-posta atılamayacak. Bu tür faaliyetler için kişiden yazılı ya da elektronik ortamda onay alınacak. Alıcılar bu iletileri hiçbir gerekçe göstermeden ret hakkına da sahip olacak. Mevcut Elektronik Ticaret Kanunu'nda bu tür faaliyetlerde izin şartı olmadığı için, firmalar, bankalar, telefon şirketleri hatta memba suyu satıcıları bile SMS, e-posta ve sesli mesaj gönderiyor. Yasa yürürlüğe girince, otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi yöntemlerle, pazarlama ya da siyasi propaganda gibi istek dışı haberleşme yapılamayacak. Tasarının gerekçesinde; dünyada istek dışı haberleşme konusunda; alıcının ilk e-postadan sonra reddetme hakkı olan 'opt-out' ve elektronik iletilerin ilkinde dahi önceden izin alma şartı getiren ve 'opt-in' sistemi olarak adlandırılan iki farklı düzenleme bulunduğu, Türkiye'ye de önceden izin alma yönteminin getirileceği belirtilmekte.

Umarım kurallar yazıldığıyla kalmaz. Uygulanır! Ancak uygulanıp uygulanmadığı düzenli olarak da denetlenmeli ki, kuralsızlık kural olmasın günün birinde. Denetim bir yerde eğitimdir de çünkü.