Kristof Kolomb Amerika'yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda 50 yaşını çoktan aşmış durumdaydı.
Pasteur kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşındaydı.
Mimar Sinan, Süleymaniye camisini bitirdiğinde 70 yaşını geçmişti.
Selimiye camisini tamamladığında ise 86 olmuştu.
Galileo, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken 73 yaşındaydı.
Charlie Chaplin, 76 yaşında film yönetmenliği yaparak hala işinin başındaydı.
Goethe, en büyük eseri Faust'u ölümünden bir yıl önce, yani 82 yaşında bitirmişti.
Nobel ödüllü Alman doktor Albert Schweitzer 88 yaşına rağmen Afrika hastanelerinde durmaksızın çalışarak ameliyat yapıyordu.
Ressam Titian 99 yaşında hayata gözlerini yumdu. 'Lepanto Savaşı' adlı ünlü tablosunu  ölümünden bir yıl önce tamamladı.
Dört defa İngiltere başbakanı seçilen Gladstone, son kez göreve geldiğinde yaşı 83'tü.

 
Gençlik ne zaman biter?

Özetle;
Gençlik hayatın belli bir çağı ile ilgili değildir.
İnsan, kendine olan güveni derecesinde genç, şüphesi derecesinde yaşlıdır.
Cesareti derecesinde genç, korkuları derecesinde yaşlıdır.
Ümitleri derecesinde genç, ümitsizliği derecesinde yaşlıdır.
Hiç kimse fazla yaşamış olmakla ihtiyarlamaz. İnsanları ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir.
Seneler cildi buruşturabilir.
Fakat heyecanların teslim edilmesi ruhu buruşturur. İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar,
Hâlbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.
İnsan ihtiyar olmaya karar verdiği gün ihtiyardır.
Güzelliği görme yeteneğini kaybetmeyen asla yaşlanmaz.
Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar. Nefesiniz daralır,  ama görüş alanınız genişler. 'Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece insan genç sayılır.'
William Gladstone bunları yazmış...
Herhalde benim gibi çok güzel bir çalışma yaptığını kabul etmişsinizdir.

 
Türk bankaları istikrar kazanıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), gelişmekte olan ekonomiler içerisinde Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika bankalarının yavaşça istikrar kazanmaya başladığını belirtti.
S&P, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerine ilişkin raporunda, Rus bankalarının gelişmekte olan yedi büyük ekonominin bankacılık sistemi içerisinde en kırılgan seviyede bulunduğu bildirdi.
Öte yandan S&P, 'Brezilya, Güney Afrika ve Türk bankaları yavaşça istikrar kazanıyor. Meksika bankaları ise ekonomik reformların yerleşmesinin büyümeye destek vermesiyle dengeli bir performans izleyecektir' değerlendirmesini yaptı. Raporda, Rus bankalarının, batılı ülkelerin yaptırımları ve düşük ekonomik büyüme sebebiyle mevcut operasyon risklerine karşı kırılganlığı vurgulandı.

 
Esnafın imdadına yetişti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,  kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın kredi ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.
Kooperatifler ile toplumun her kesimine hizmet sunduklarını belirten Canikli, 'Kooperatif ortaklık modeli, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıyor. Bakanlığımız kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına önemli hizmetler sunuyor. Böylece küçük işletmelere kredi kefalet kooperatifleri ile hayat veriyor, ekonominin çarklarını döndürüyoruz' diye konuştu.
Kullandırılan kredi tutarının rekor seviyelere ulaştığına dikkati çeken Canikli, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla 31 Ekim 2014 itibarıyla kredi kullanan ortak sayısının 315 bini, kullandırılan kredi hacminin de 12 milyar lirayı aştığını kaydetti. Kredi hacminin son 12 yılda yaklaşık 78 kat arttığının altını çizen Canikli, kredi kullanan küçük işletme, esnaf ve sanatkar sayısının da 2002 yılına göre 5 katına çıktığına işaret etti.

 
851 kooperatif kefalet verebilecek durumda

Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını, kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler, küçük işletmelerin rahat nefes almasını sağlıyor. Türkiye'nin 81 ilinde kurduğumuz bine yakın kredi ve kefalet kooperatifleriyle hizmet sunuluyor. 31 Ekim 2014 itibarıyla söz konusu kooperatiflerden 851 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır, bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu göstermektedir.'


Tarımsal destekleme ve üretimde artış

Türkiye'de 2001 yılında 1 milyar 32 milyon lira olan tarımsal destekleme ödemeleri, 2013 yılında 8 milyar 774 milyon liraya ulaştı. TBMM Araştırma Merkezi'nin hazırladığı  'Tarım Göstergeleri' başlıklı rapora göre, 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan toplam tarım arazisi varlığı, 2013 yılında 23 milyon 811 bin hektara geriledi. Bu miktarın 15 milyon 618 bin hektarını ekilen, 4 milyon 148 bin hektarını nadasa bırakılan, 808 bin hektarını sebze yetiştirilen, 3 milyon 232 bin hektarını ise meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık için ayrılan alanlar oluşturuyor. Türkiye'de 1961 yılından bu yana toplulaştırması yapılmış tarım arazisi büyüklüğü yaklaşık 4 milyon hektar. Bu rakamın 2014 yılı sonunda, birikimli olarak 5 milyon hektara ulaşması bekleniyor.
Ana faaliyet kollarının GSYH içinde sektör paylarına göre, 2001-2013 yılları arasında sanayi ve hizmetleri sektörünün payı artarken, tarım sektörünün payı azaldı.
Tarım sektörünün GSYH içindeki payı 2001 yılında yüzde 11,9 iken 2013 yılında yüzde 9,2'ye geriledi. Sektörün büyüme hızı 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,6, ikinci çeyreğinde ise yüzde eksi 1,8 olarak gerçekleşti.

 
***

SON NOKTA

EBSO'ya Türkiye Mükemmellik Ödülü


Üyelerine verdiği hizmetlerin kalite ve standardını sürekli yükselterek öncü konumunu Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü ile perçinleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Sivil Toplum Kategorisinde 'Türkiye Mükemmellik Ödülü'nün sahibi oldu. Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü'nü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kategorisi'nde 'Method Research Company' kazandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu ödülle Türkiye genelinde oda ve borsalara örnek olduklarını söyledi.