Sevgili okuyucularım, yarın 9 Eylül. İzmir’in kurtuluş günü. Ülkemizin kuruluş tarihindeki en önemli günlerinden. 15 Mayıs 1919 yılında Yunan güçleri tarafından işgal edilen İzmir, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın bir bildiri yayınlayarak “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutu ile 26 Ağustos’ta başlayan harekat, 30 Ağustos Başkomutanlık meydan muharebesi, adım adım, safha safha 9 Eylül’de İzmir’e giren Türk ordusu.  

9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki ikinci Süvari fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki birinci Süvari fırkası birlikleri İzmir’e girdi. Aydından beşinci Süvari kolordusu Komutanı Fahrettin Paşa komutasındaki birlikler saat 10:00’da İzmir’e geldi. İkinci tümenin öncülüğünü yapmakla görevlendirilen dördüncü alay komutan yardımcısı yüzbaşı Şerafettin Bey’in komutasında, yaya olarak en önde gelen sekiz er, Bornova’dan Halkapınar’a ilerlerken, Punta’daki Tuzakoğlu fabrikasından açılan ateşle; şehit olan dört asker, Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömeroğlu Hakkı, Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet, Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet hemen orada defnedildiler. Konak’a varan Şerafettin Bey hükümet konağı önünde göğsüne isabet eden bir mermi ile yaralanmasına rağmen, hemen konağa girip balkona Türk bayrağını asabildi. Ardından Yüzbaşı Zeki komutasındaki bir süvari birliği o zamanlar hükümet konağının sağında, ancak günümüzde mevcut olmayan Sarı kışlaya Üsteğmen Arif ve takım komutanı Celal Bey’in bayrak çekmesi, yedek subay Besim Efendi’nin de Kadifekale’ye bayrak çekmesi ile İzmir’i işgalden kurtulduğu ilan oldu. 

Köşemin boyutuyla düşünürsek 9 Eylül’e, 10 Eylül’e başkomutan Mustafa Kemal’in Fevzi ve İsmet paşalarla İzmir’e gelişini anlatmak, kısıtlı satırlarla mümkün değil, değerli tarihçiler kitaplara sığdıramamışlar. Ben çoğunu okudum, hala okuyorum. Her okuyuşumda yeni bir şey öğreniyorum. İzmir’e baktıkça, 9 Eylül’de, gözlerim bayrakları arıyor. Ne bedellerle dikilen ilk bayrağı hatırlayarak. Eskilerde kutlama için balkonlara, pencerelere asılan…  
Her gün dokuz Eylül’de bir kez daha, bin kez daha çok anıyorum Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını şehitlerimizi milletim sevgim daha çok büyüyor. Mithat Cemal Kuntay’ın ünlü mısraları ile 9 Eylül İzmir’imizin kurtuluşunun kutluyorum. “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır”.