Aydın Bilgin yönetiminde yıllarca birlikte çalıştığımız Gazeteci İsmail Gökmen kısa süreliğine Viyana’dan İzmir’e gelmiş…
‘Buluşalım!’ diye mesaj atınca, ‘Kapı komşumla bile görüşmüyorum!’ dedim…
Sonra da yanlış anlamasın diye, ‘Ben yedi cihanla barışık bir insanım, ama pandemi beni her sevdiğimden kopardı!’ dedim.
Tapuda bir işi varmış, bir ay sonraya gün vermişler…
Yani torpil arıyor…
İsmail Gökmen, bir yandan Avusturya’da dergi çıkarıyor, diğer yandan da mesleğini yani gazeteciliğini sürdürüyor.
İzmir medyasını sordu…
‘Sizlere ömür!’ dedim…
Ama bu arada aklım tapuya gitti…
Bir memlekette ‘İşler nasıl?’ sorusunun yanıtını vermek için eski yıllarda bir tapuya bakılır, diğer yandan da şehirlerarası yollardaki nakliye trafiğine…
Soner Kızılkaya ile Oğulcan Bakiler de bu arada uzun bir araştırma yapmışlar.
‘Konut satışları düştü ama piyasa hareketli!’ diyorlar..
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı istatistiklere göre, 2021 yılı Temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 azalarak 107 bin 785 oldu.
Konut satışlarında İstanbul 18 bin 884 konut satışı ve yüzde 17,5 ile en yüksek payı aldı.
İstanbul'u 10 bin 605 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 5 bin 782 konut satışı ve yüzde 5,4 pay ile İzmir izledi.
Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 20 konut ile Ardahan, 28 konut ile Hakkari ve 66 konut ile Bayburt oldu.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, ‘Konut satışları düşüyormuş numarası yapıyor aslında. Konut satışları geçen yıl Haziran ayında başlayan Türkiye Cumhuriyet tarihinin en düşük konut kredi faizlerinin uygulandığı bir kampanyada zirve yapmıştı. Haziran ayında 190 bin, Temmuz ayında 230 bin civarında konut satışı olmuştu. Dolayısıyla geçen yılın aynı aylarıyla karşılaştırıldığında sanki bir düşüş varmış gibi gözüküyor. Çünkü geçen yılın o aylarında çok istisnai, sıra dışı yüksek satışlar olmuştu’ demiş.
Temmuz ayında dokuz günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen satışların sekteye uğramadığına dikkat çeken Büyükduman, ‘Temmuz ayında Kurban Bayramı’ydı ve iş günü sayısı bir hayli düşüktü. Temmuz ayı rakamlarına mesai günü sayısı olarak bakarsak ve geçen yılın istisnai Temmuz ayını çıkartırsak, önceki yılların ortalamalarının da üzerinde, günlük bazda en yüksek konut satışlarıyla karşı karşıyayız.
Dolayısıyla pandemide gerçekleşen serbestleşme, piyasaları biraz hareketlendirmiş gözüküyor. Ben piyasanın canlanarak yılsonuna kadar her ay performansını arttırma ihtimalini çok kuvvetli görüyorum’ diye konuşmasını sürdürmüş!
İpotekli satışlarsa Türkiye’de bankalardaki yüksek konut kredisi faizlerinin etkisiyle gerilemeye devam ediyor.
Türkiye genelinde Temmuz ayında ipotekli konut satışları, konut kredisi faizlerinin büyük ölçüde düşürüldüğü bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,3 azalarak 20 bin 553 oldu.
Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 19,1’de kaldı.
Krediye bağlı olmayan konut satışları, her şeye rağmen istikrarını koruyor.
Hatta bir parça artış bile var.
Çünkü konut, barınma ihtiyacını karşılıyor.
Dolayısıyla zorunlu bir ihtiyaç. O nedenle konuta olan talep devam etmek zorunda.
Yani faiz oranlarının düşmesi veya yükselmesi aslında çok fazla etkilemiyor piyasayı.
Faiz oranlarının düşüp yükselmesi, tüketicilerin konut alımı sırasındaki peşin veya kredili alım tercihlerini önemli ölçüde etkiliyor.
O nedenle mevcut demografik yapının dinamikleri çerçevesinde konut talebi kuvvetli ve kuvvetli olmaya devam edecek.
Uzmanlar böyle diyor…
Ama benim aklım yine de almıyor, ‘Bu nasıl olur?’ diye düşünüyorum…