İzmir'deki 5 fay üzerinde yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Sözbilir, Tuzla fayının kırılma potansiyeline dikkat çekti.

Sözbilir, İzmir fayının son depreminin 1688 yılında gerçekleştiğini ve yaklaşık 340 yıl geçtiğini ifade etti. Ancak bu fayın deprem tekrarlama aralığının geniş olduğunu ve yaklaşık bin yıla yakın olduğunu belirtti. Öte yandan Tuzla fayının 2 bin yılda bir kırılan bir fay olduğunu ve 2 bin yıldır kırılmadığını vurgulayan Sözbilir, bu nedenle Tuzla fayının deprem tehlikesinin ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Geçmişi anlamak geleceği şekillendirmek için aile dizimi Geçmişi anlamak geleceği şekillendirmek için aile dizimi

Tuzla fayının İzmir'in en uzun faylarından biri olduğunu ve yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu fayın yaklaşık 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Ayrıca fayın uzun süredir kırılmadığını ve bu nedenle yakın zamanda kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir ayrıca Manisa'daki deprem riskiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Manisa'da bulunan 32 faydan en önemlisinin Manisa fayı olduğunu belirten Sözbilir, bu fayın son depreminin 1845 yılında gerçekleştiğini ve deprem tekrarlama aralığının 900 yıl civarında olduğunu ifade etti. Bu nedenle, bu fayın yakın zamanda kırılma ihtimalinin olmadığını ancak diğer fay hatlarının tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi