İsminizden telefonunuza; kilonuzdan banka bilgilerinize sizin kim olduğunuz tespit etmekte kullanılabilecek her türlü veriniz 6698 sayılı KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) kapsamında kişisel veri olarak kabul ediliyor.
Irk, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep bilgileriniz, kılık kıyafet verini, dernek, vakıf ya da sendika üyeliğiniz, sağlık ve cinsel hayat verileriniz, adli sabıka kayıtlarınız ise kanunda özel nitelikli kişisel veri olarak düzenlenmiş. Yani, bu verileriniz çok sıkı şartlar altına alınmış ve her isteyenin kafasına göre bu verileri işlemesi mümkün değil. 
Artık istesek de istemesek de KVKK hayatımızın her yerinde. Amacı da aslında sizi ve kişisel verilerinizi korumak. Ama haklarımızı yeterince bilmediğimiz için kanun bazen, günlük hayatta, bir zulme dönebiliyor. Bankanızı, kargo şirketini aradığınızda geçmesi için beklediğiniz bir ses kaydından ibaret kalabiliyor... “Kişisel verilerinizi koruyoruz, detaylı bilgi için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz…”


Peki, kanun kapsamında haklarınız neler? Siz kişisel verilerinizi ne kadar koruyorsunuz? 
Öncelikle, eğer kişisel verileriniz işleniyor ise ilgili şirkete, şahsa veya kamu kurumuna başvuruda bulunarak bu konuda bilgi edinmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hangi kişisel verileriniz işleniyor, ne kadar süre saklanıyor, kimler ile paylaşılmış veya hangi amaçlar ile işleniyor? Bu konuda size başvuru tarihinizden itibaren 30 gün içerisinde cevap verilmesi kanunen zorunlu. Aksi takdirde 2021 yılı için 2 milyon Türk Lirasına kadar yaptırımlar öngörülmüş.
Bir başka hakkınız ise hatalı veya eksik kişisel verilerinizin düzeltilmesi. Örneğin kredi ekstreniz yanlış adrese mi gidiyor? Bu konuda başvuruda bulunduğunuzda gerekli düzeltmelerin gerçekleştirilmesi zorunlu.

Gelelim, unutulma hakkına. Kişisel verilerinizin işlenme amacı veya yasal süresi sona ermiş ise bu verilerin silinmesi veya imha edilmesi gerekiyor. Bu ne demek? Bir AVM’de çekilişe katıldınız ve bu sırada başkaca bir onay vermediyseniz, çekiliş bittikten sonra AVM’nin telefon numaranızı silmesi gerekiyor. Bir diğer ifade ile, size ticari SMS göndermesi kanuna aykırı hale geliyor.  

Benzer bir şekilde, bir internet sitesinden kısaca bahsetmemek olmaz, “İYS Vatandaş”. Buraya e-devlet şifreniz ile giriş yapmanız ve telefon veya e-postanızı tanımlamanız akabinde size SMS, E-posta veya ticari arama gerçekleştirmesine onay vermiş olduğunuz şirketleri görebilir ve bu onayları rahatlıkla iptal ederek örneğin daha fazla SMS istemediğinizi belirtebilirsiniz.
Baktığımızda Kişisel Verileri Koruma Kanunu yeni bir mevzuat (2016) ve uygulamaya yerleşmesi tabii ki biraz zaman alıyor. Ama kişisel verilerimiz gün geçtikçe hızla önemini arttırıyor. Hatta çokça tekrarlandığı üzere, veri artık petrolden daha değerli. Bu denli önemli kişisel verileri korumamak, koruyamamak bize maddi ve manevi birçok zarar verir, vermeye de devam edecektir. Kişisel verilerimize yönelik haklarımızı benimsedikçe, farkındalığımız da doğru orantılı olarak artacaktır. İleride pişman olmayın, haklarınızı bilin.