Gelişen hukuki düzenlemelerle birlikte, 2024 yılında tüketiciler ve işletmeler arasındaki uyuşmazlıkların çözüm süreçleri ve işletmelerin fiyatlandırma politikaları önemli değişikliklere uğrayacak. İşte, bu kapsamda dikkat çeken önemli detaylar:

Tüketici Hakem Heyetlerinin Görev Sınırları Genişletildi


2024 yılı için Tüketici Hakem Heyetleri artık 104.000 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, görevli.  Böylece uyuşmazlık değerinin 104.000 TL’nin altında olması halinde taraflar dava açmadan önce hakem heyetine başvuruda bulunmak zorunda. Aksi takdirde, hakem heyetine başvurarak bir karar alınmadan dava açılması halinde açılacak davanın reddine karar verilecek.

İşletmelerde Tarife ve Fiyat Listeleri Zorunlu Hâle Geliyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan değişiklik ile, işletmelerde tarife ve fiyat listeleri düzenleme zorunluluğu getiriliyor. Hizmetin sunulduğu iş yerlerinde, özellikle lokanta, restoran, kafe, pastane gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde, işletmenin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tarife ve fiyat listelerinin asılması, takılması veya konulması zorunlu hâle geliyor.

Yönetmeliğin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak olmasıyla birlikte, işletmelerin bu tarihe kadar gerekli düzenlemeleri yapmaları bekleniyor. Ayrıca, belirtilen yerlere asılacak tarife ve fiyat listelerinin, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir olması önem taşıyor.