Cumhuriyet Halk Partisi 34'üncü Olağan Kurultayı Adnan Keskin'in yeniden 'dirilişi' ile sonuçlandı. Tarih, bu kurultayı Adnan Keskin şahsında ele alacak ve değişim-dönüşümü böyle değerlendirecek.
En çok oy alarak (913 oy) Parti Meclisi'ne birinci sıradan giren Adnan Keskin'le Haber Ekspres'e özel röportaj yaptım. Adnan Keskin'i aradığımda eski dostluğun verdiği yakınlıkla "Ooo Birolcum, nasılsın" demesi beni vefa duygusu ile umutlandırdı.
Adnan Keskin'in yeniden dirilişinden ve iki ay öncesinden hissettim. İki ay önce, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven beni aradı, ama Adnan beyle konuşur gibi konuştu. Baktım yanlışlıkla Adnan Keskin yerine Birol Keskin'i aramış ama farkında değil. Farkına varınca olsun dedi, "bir dostumu aramış oldum."
Osman Özgüven dün de coşkuluydu. Kurultayda atılan sloganlardan, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Faşizme geçit yok', sloganlarından umutluydu. Fikri sağlar'ın, Ercan Karakaş'ın listeleri delip gelmesinden umutluydu. 'Sola yüzümüzü dönmemiz lazım', dedi.

* * *

Adnan Keskin tepeden mi geldi, önerildi, yoksa dişiyle tırnağıyla alttan, dipten dalga dalga mı geldi?
Neden Deniz Baykal'la ters düştü de bu günlere gelindi?
Adnan Keskin CHP'de neyi simgeliyordu!
Bu soruların yanıtı bir yazıya sığmaz. Uzun uzun siyasi tahlil yapmak gerektirir.
Ben şimdilik Adnan Keskin'in verdiği ilk mesajı ve İzmir'e, Egeye mesajını yayınlayacağım.

* * *

CHP'nin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonraki en güçlü ismi Adnan Keskin, röportajında önce ülkenin mevcut tahlilini yaptı, iktidarın demokratik olmayan uygulamalarını eleştirdi ve CHP'nin yeni dönemde iktidar yolunu anlattı.
Adnan Keskin şöyle dedi: "Türkiye'de demokrasi, insan hakları ayaklar altında. İktidar buyruklarla toplumu yönetiyor.
Adalet linç potasında! Yargıya güven kalmadı. Adalet mülkün temeli olmaktan çıktı. Yurtseverler, aydınlar yapay kanıt üretme merkezlerinden Silivri kamplarına götürülüyorlar. Cinayet işlemiş katiller, gece yarısı operasyonlarıyla dışarıya çıkarılıyorlar. Harçların kaldırılmasını isteyen gençler içeri atılıyor, sendikal haklar için mücadele eden çalışanlar işten çıkarılıyorlar.
Türkiye'nin devasa demokrasi sorunları var! İktidar bilgi kirliliği yaratıyor. Gerçek dışı beyanlarla insanların beynini zaptetmeye çalışıyor. Laik Cumhuriyeti kendi beklentileri, istekleri doğrultusunda değiştirmeye çalışıyor. Aydınlanma devrimlerine, Cumhuriyet çınarının dibine kireç döküyor.
Sistemdeki eksiklikler, ekonomik-sosyal sorunlar, eğitimdeki tıkanıklıklar, aksaklıklar işsizliği doğuruyor ve işsizlik sistemin paslı vidası haline dönüştürülüyor. Gençlerin enerjisi kahve köşelerinde harcanıyor, kırsal kesimde yurttaşların ürünleri yok pahasına alınıyor, girdiler yükseliyor."
Yeni CHP'nin umut adamı Adnan Keskin mevcut durumun değerlendirmesini yaptıktan sonra halkın beklentisini ortaya koydu ve özel açıklamalarına devam etti:
"Bütün bu olumsuzluklara karşı tek alternatif CHP'dir.
CHP; tarihi mirası, deneyimli kadroları, uygulamanın mihenk taşlarından geçerek soluk benizlilerin mutluluk kaynağı olan sosyal demokrasinin, değişimin adresi, değişim ve dönüşümün adıdır!
Toplumsal beklentilere yanıt verebilecek birikime sahiptir.
Şimdi bu devi şahlandırmak gerek!
Sivil direnişlerle, siyasi aktivitelerle!
Yeni kadrolarımızla, milyonlarca vatandaşımız ve partilimizle, Cumhuriyeti ebediyete kadar yaşatmaya, demokrasiyi, kurumsallaştırmaya, kökleştirmeye varız.
Türkiye'yi haramzade iktidardan kurtaracağız!
Anadolu insanıyla, Türk'ü-Kürdü-Çerkezi-Lazıyla, Anadolu insanıyla bunu yapacağız."
Adnan Keskin'in İzmir'e ve Ege'ye de özel mesajı vardı. Aslında bu röportajdaki satıraraları çok şeye ışık tutacak. Siyasi tarihçiler yeniden dirilişin köklerini görecek. Bakın bunun ipucunu Keskin şöyle veriyor:
"Demokrasinin beşiği olan, Çoban ateşlerinin-Çoban ışıklarının yakıldığı İzmirlilerin mücadelesidir bu!
Emperyalizme ilk kurşunun atıldığı, ulusal bağımsızlığın ilk meşalesinin yakıldığı yiğit İzmirlilerin mücadelesidir bu.
Ege'ye, İzmir'e, İzmirlilere selamlar, sevgiler."
İzmir'de, Ege'de yakılan çoban ateşleri Ankara'ya ulaştı!
CHP'de Keskin dönem(i) başladı!
CHP Adnan Keskin'le söylemde de eylemde de keskin geliyor!