Sevgili okuyucularım, ilk defa (en az 3-4 yıldan bu yana) oldukça mutlu bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Haftası kutlamalarına giriyorum. Hatta "kutlama" diyebiliyorum. Son yıllarda kadına karşı şiddetin önlenemez biçimde yükselişi istatistiklerde korkutucu rakamlar buna karşı kadınların, STK'ların yeterli çalışmalarda, sahalarda bulunmaması meydanlarda sayıları artan bireysellikler vs. vs. Tabii ki bu benim görüşüm ama olan bitene tarafsız baktığınızda, yaranma kaygısı da taşımıyorsanız ve gerçeklerin peşinde koşuyorsanız ki acıtıcı, umarım bana hak verirsiniz. Hiçbirimizin dünde kalma lüksü yok, inaktif olsa da.
İşte bu nedenle liderler çok önemli. Hiçbir şeyin tek başına oluşturulamayacağını en iyi bilenlerdenim. Ama ekipte iyi bir lider olması gerektiği gerçeğini de biliyorum. Aksi halde geçici parlayan zamanların sonunda çöküş kaçınılmaz oluyor.
***
Zor zamanlar atlatan terörün her türlüsünün acımadan vurduğu ülkemde, çağdaş, medeni bir yaşamın sürdüğü İzmir'imiz her zaman farklı. Üstelik son 15 yılda büyük göç almasına rağmen. Hele kadınları, ülke bazında tescilli. Kendileri güzel, ruhları güzel ama en önemlisi duyarlı. Bu yıl İzmir'de bunca olumsuzluğun etkilerine rağmen kadın örgütlerinin silkinişi muhteşem oldu. İzmir Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği sözcüsü 30 yılın deneyimli gönüllüsü Fatoş Dayıoğlu ve ekibi temsil ettikleri 200 dernek var. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği sözcüsü bir diğer değerli kadın Tülün Eraslan ve temsil ettikleri 33 dernekle son derece ciddi ve güzel programlar hazırladılar 8 Mart için. Şehrin, toplumun, kadınların ihtiyaçları ve hizmeti için projeler yapıyorlar. Her iki platformun kuruluşundan bu yana içinde olduğum, bilgilendiğim için sizlerle paylaşıyorum. Bu da yalnız 8 Mart için değil her gün, her ay ve yıllar için hepimizin kazanımı. Yeter ki hepimiz katılalım el ele verelim. Bizlere  destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun da yıllar süren davasından da alnının akıyla çıktığını yazmadan geçemeyeceğim. Biz zaten adalet varsa böyle olacağını biliyorduk, tüm kalbimizle geçmiş olsun diyoruz kadın dostu bu kentin Belediye Başkanı'na.
***
Konak Belediyesi'nin başarılı kadın başkanı Sema Pekdaş seçildiği günden bugüne her günü 8 Mart yapma gayretiyle koşturan ve bu yıl 8 Mart'ta tüm İzmir kadınlarına, STK'ları ağırlayacak olan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir'deki üniversitelerin kadın araştırma merkezleri başkanları, birbirinden değerli bilim kadınları kadına yönelik çeşitli konularda hazırladıkları programlarla katılıyorlar 8 Mart'a. İzmir kurumları, kuruluşlar, çok uzun yıllarını maddi manevi gönüllülük hizmetine adamış kadınlarımızı ödüllendiriyorlar, geçmiş gelecek el ele. Bilgi ve emek beraberce.
***
Geçen hafta döndüğüm Singapur'daki son günümde oradaki Türk hanımlarının "Mavi Boncuk" birlikteliklerinin toplantısına katıldım. Hepsinin anneleri, yılların gönüllüsü olarak toplantının konusunun 8 Mart Dünya Kadınlar Haftası'nda bir kutlama olması önerisi ile toplantıyı düzenlediler. Ben de İzmirli STK'ları, çalışmalarımızı, kadının önemini anlattım.
Ödüllendirilen kadınlarımızdan birini, hazırladığım çekiliş sonucu bir mini hediye ile tüm katılanları temsilen kutladım. En başta oralarda başarı ile Türk kadınını temsil ettikleri için. Sonuna geldiğim yazımda da tüm kadınlarımızı kutluyorum hayata ve İzmir'e kattıkları değerler için. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.