Güzelbahçe Cumhuriyet Kadınları derneğinin davetli konuşmacısı Mustafa Solak başlıktaki adı taşıyan kitabını, imzalayarak bana vermişti. Şöyle diyor: Türkiye emperyalizmle mücadele ediyor. Türkiye vatanını savunuyor. Eğitimle ise tam tersi söz konusu. MEB’in hazırladığı programlara bakıldığında milli devlete, milliyetçiliğe, laikliğe cumhuriyete ve bilime karşı cepheden tavır alındığı görülüyor. Milli devletin okullarında milli devlet karşıtlığı işleniyor. II. Kurtuluş savaşından söz edilirken ulusal kurtuluş savaşımızın müfredattaki yeri daraltılıyor. İstiklal savaşının lideri ve simgesi Atatürk’e ayrılan bölümler azalırken II. Abdülhamid’le ilgili kısımlar artıyor. Çağdaş değerlere ve bilime verilen önem azalırken, orta çağ bağnazlığını hatırlatan bir yaklaşım beliriyor diyor kitabın yazarı.

***

Tarikat ve cemaatlerin eğitime müdahalesini belgelere dayanarak yazdığı bu kitap için yazdığı sunuşta Sümerolog Dr. Muazzez İlmiye Çığ da şöyle yazmış: “Gayri Milli Eğitim anlayışı başlığını taşıyan birinci bölüm, Atatürk dönemindeki eğitim ve o günlerden bugünlere kadar gelen ideolojik değişimler. Karma eğitim karşılığı, imam hatip okulları, milli eğitim şuraları. İkinci bölüm “ Öğretmeni Biat ettirme ve Bilim’den uzaklaştırma “başlığında tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki rolleri masaya yatırılıyor.Yeni müfredat başlıklı üçüncü bölümde müfredatın Atatürk ilkelerine karşı tutumu bütün yönleriyle inceleniyor. 2016 yılında orta öğretim tarih dersleri programı üretim ekonomisi ve başkanlık sistemi kadının aşağılanması çok eşlilik, tek adam yönetimi, çeşitli mezheplerin eğitime yansımaları bu bölümde işlenen konular arasında.

***

Dördüncü bölüm, bence en önemli bölüm çünkü bu problemlerin toplumun da katkısı ile nasıl çözümlenebileceğini gösteriyor. Böylece Atatürk zamanında ortaya konan eğitim reformunun zamanla nasıl bozulduğunu eğitimin nasıl din eksenine oturtulduğunu bütün açıklığı ile gördüğünü aydınlatıcı bilgiler içeren zevkle okunan bu kitap dolayısı ile yazarı candan kutluyor Muazzez İlmiye Çığ. Kitabın yazarı, Mustafa Solak 1981 yılında Sivas’ın su şehrinde doğdu. Sivas Tarsus, Manisa, Beydere ziraat meslek lisesinden sonra 2004’de A.Ü siyasal bilgiler fakültesi Kamu yönetimi bölümünden mezun olup 2010 da A.Ü. Türk İnkılap tarihi enstitüsünde yüksek lisans eğitimini 2017 de hukuk fakültesini tamamladı. 2013 de “Şükrü Kaya Atatürk’ün bakanı” kitabıyla “Yunus Nadi sosyal bilimler “ödülüne layık görüldü. Ülkemizin en önemli konularından biri “Eğitim” bu konuda dünya sıralamalarında durmadan aşağılara iniyoruz eğitim sistemindeki şikayetler problemler bitmiyor hepimizin bilgilenmeye çocuklarımız ve ülkemizin geleceği için fikir üretmeye elini taşın altına koyması gerekiyor, öncelikle bilgi sahibi olmak okumak, özellikle de araştırılarak belgelere dayanan emek verilmiş yayınları, tümünü merak ediyorsanız, ben okudum, sıra sizin.