7 Haziranda seçimlere öyle endekslendik ki neredeyse 24 saat bu konu ile yatıp kalkıyoruz. Doluyu boşa, boşu doluya koyuyoruz, heyecanlanıyoruz, tansiyonlarımız yükseliyor. Elbet bu seçimler çok önemli bizler için, ama her şeyin fazlası, fazla. Rahmetli anneannemiz Melek hanım, "Kızım her şeyin fazlası zarar, bir tabak baklava mutlu eder, ama bir tepsi baklava götürür" derdi. Arada dur, hayata bak, ne çok şey var, dinle, anla, gör, kaçırma derdi. Bende bir başka boyutta çok önemli bir olayı paylaşmak istedim sizlerle.

***

Türkiye için, İzmir ve kadınlarımız için. International Council of Women ( ICW ) 34'üncü genel kurul toplantısını İzmir Balçova Termal ve Kaya Termal Otel'de, 30 mayıs 5 Haziran tarihleri arasında " Healty Ageing and Women in the 21st century" (21. Yüzyılda Sağlıklı Yaşlanma ve Kadın) teması ile Genel merkez ve İzmir Türk Kadınlar Konseyi Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştiriyor. Uluslararası Kadınlar Konseyi Amerika'da, kadınlara oy hakkı tanınması için mücadelenin ilk öncülerinden Susan Brownell Anthony tarafından 1888'de 9 ülkenin katılımıyla ( Kanada, ABD, İrlanda Hindistan, İngiltere, Finlandiya, Danimarka, Fransa ve Norveç ) ABD Washington D.C.'de kurulmuş. Bu gün bir çok ülkede milli konseyler var, Uluslararası Konseye bağlı olmaları onların taleplerinin, isteklerinin ve seslerinin Uluslararası camiada duyulmasına olanak verir. ICW'nın BM nezdinde A kategorisinde danışmanlık statüsü vardır. Ayrıca ILO, FAO, WHO, Unicef, Unesco, Unetad Unido vb... kuruluşlarında danışman statüsüne sahiptir. Cinsiyet eşitliğini savunur, kadın haklarını ve her türlü kadınlara yönelik ayrımcılığın kaldırılması için BM ile CEDAW anlaşması çerçevesinde de çalışır. Dünyadaki en büyük 5 kadın kuruluşundan biridir. 5+0 adı altındaki bu beş kuruluş halen beraberce pek çok projeyi başarı ile yürütmekte olup her kıtada örgütlenmişlerdir.

***

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Türkiye'de 1959 yılında kurulmuş 1960 yılında International Council of Women'a üye olmuştur. 1976 da kamu yararına dernek statüsünü kazanmıştır. İlk başkanları Türkiye'nin ilk kadın diplomatı Adile Ayda olup günümüzde Türkiye Genel Başkanı Işılay Saygın'dır. Politikada; Buca kadın belediye başkanı, ilk kadın Çevre ve Turizm Bakanı, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı olan ve kadınların haklarının kanunlarla kazanımında çok büyük emeği olan, yorulmadan bu günde çok önemli ve büyük bir STK'nın Türkiye Genel Başkanlığı'nda Türkiye'ye İzmir'e bir dünya kongresi kazandıran, değerli İzmir kadını Işılay Saygın. Saygın'ın büyük bir emekle gerçekleştirdiği Türkiye'nin, İzmir'in tarihi, turistik, kültürel özelliklerin tanıtılacağı bu uluslararası kongre Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri hocalarının vereceği konferanslar, seminerler, çalıştaylar ve bu dev kuruluşun yeni yönetiminin seçilmesiyle son bulacaktır.
 
***

Bu kongrede yaşadığımız bir başka onur, mutluluk ve hüzün İzmir TKKD şubesi kurucularından, İzmir'in bir diğer değerli kadını Şenel Aksu, 1986 yılında ICW üyesi, 1994 Paris'te yapılan kongrede konsey 2. Başkanı, 1998'de ICW 1. Başkan Yardımcısı olan ve sağlık nedeniyle katılamadığı 2000 yılı Helsinki kongresinde oy birliği ile ICW şeref üyeliğine seçilen Şenel Aksu'yu maalesef zamansız olarak yitirdik. Bu gün Türkiye'de, böyle bir tabloyla uluslararası bir toplantıyı gerçekleştirmek, İzmirli kadınların öncülüğünde tüm Türk kadınının onuru oldu. Ne mutlu bizlere diyerek başta Işılay Saygın'ımız olmak üzere emeği geçen destek veren herkese sonsuz teşekkürler.