Diyor ki: "İzmir, şehircilik, habitat, ulaşım, iktisadi yaşam, sosyal yaşam anlamında son 20 yılın en kötü günlerini yaşıyor. Artık İzmirli sorumluluk verdiği ancak karşılığını alamadığı belediyesinin başındakilerin yaptığı savurganlığı biliyor. Göz boyamak için yaptığı hayali yatırımlarla dış borçların yükünü kendisinin taşımakta olduğunu biliyor. Hiçbir yabancının katılmadığı 5 günlük Enternasyonal Fuar savurganlığının İzmirlilere yarar değil zarar getirdiğini çok iyi biliyor".

***

TMMOB ve İzmir il meslek odaları, temel sorunun "rantlaşma"  olarak belirlemiş ve detaylı bir açıklama da yapmış. Oysa İzmir'in temel sorunlarının en başta gelenlerin 550 günde anlayamamışların olduğunu çok iyi biliyor. "Ben eski bir belediyeci olarak önceki gün reisin tek kişilik dramatik komedisi içinde yer alan 550 gün nutkundaki pek çok sözünü anlamakta güçlük çekiyorum" diye devam ediyor. İzmir ve İzmirli 20 yıllık birikmiş sorunların altında eziliyor. Bu gerçeği en çok İzmir halkı biliyor.  İzmir'in merkezi trafik işleyişinde, Avrupa'dan ödül almak uğruna bisiklet yolları yapmak sevdasıyla yollarımız allak bullak edildi. Halk ulaşım sıkıntısı içinde.

***

İzmirli, dünyaca ünlü düşün ve kültür adamı, şair Atilla İlhan'ın Karşıyaka sahilindeki 15 yıl önce yaptırılmış anıt büstünün karşısına İzmir BŞB tarafından umumi hela yaptırılmış olmasını hazmedemiyor herkes rahatsız, şikâyet ediyor. İzmir BŞB teknik ilgilileri "Anıt büstü az ileri alabiliriz" diyor. Böyle bir saygısızlık olabilir mi? Orası her sabah Atilla İlhan'ın sağlığında geldiği bazı eserlerini yarattığı yer.

***

İzmir BŞ belediyesinin yaptığı çağırıya uyarak İzmir'in değerlerinin APİKAM kent müzesi arşivine bağışladığı tarihi anılar ne zaman bulunup sergilenecek? Kentsel kira artışlarını kontrol eden yok. Allahtan okullar kapalı talep azaldı. Pazar fiyatları kontrolsüz... Her şey fahiş fiyatlarla satılıyor. Tüketici korunmuyor. En çok yolcu yoğunluğu olan hatlarda rutin seferler kaldırılıyor. Bir umut olan İzdeniz projesi geliştirilemiyor. Yeni alınan vapurlar bekletiliyor. Türkiye'nin en modern imkanlarına sahip İtfaiye ve yangın söndürme birimi nasıl ve ne için bir dedikodu girdabına sokuldu?  Dünyada emsali olmayan Atatürk'ün ve Dr. Behçet Uz'un en büyük eserlerinden biri olan, eşsiz halk parkımız "Kültürpark" neden, niçin perişan durumda? Yeşil alanlar sürekli eksiliyor. Geçici olarak yapılan ve artık yıkılması zorunlu hale gelen Kültürpark sergi hollerinin yıkılacağı yok. İzmir gibi büyük bir kentte çocukların tek eğlencesi olan Türkiye'nin il lunaparkı, Kültürpark içinde çalıştırılmıyor. Oysa diğer illerdeki lunaparkların hepsi çalışıyor.

***

İnciraltı'nda yapılması gereken her şey İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmalıdır. Yatay bir mimar ile yeni İzmir Enternasyonal fuarı ve yeni Lunapark alanı İnciraltı içinde kazandırılabilirdi. İzmir'de ulaşımı en rahat ve en kolay alandır. Behçet Uz'un büyük emeklerle ve yepyeni bir şehircilik anlayışıyla yarattığı İzmir maalesef değerlerini gittikçe kaybediyor... Her yeri ve özellikle içtimai yaşamı öldüren, esnaf ve tüccar düşmanı dev alışveriş merkezleri her tarafı dolduruyor, tüketici korunmuyor. Düzenli bir sağlık kenti ve eğitim kenti planlaması da yok, yapılamıyor. Turistik bir yat limanı düşünülmüyor. 550 gün sonrasının projelerinin çoğu afaki projeler. Büyükşehir belediyesinin gerçekçi tek bir projesi yok. Daha çok yapılamayan şeyler var.  Maalesef zaman hızla geçiyor. 1,5 yıl bitti bile. Bu kadro ile iş yapmak çok zor. Kültür, eğlence habitat vs. konuları da... Zaten 550 gün tek kişilik dramatik komedide de seçilmiş izleyicileri de en çok o konular güldürmüş. Önümüzdeki günlerde yine çok sayıda seyahat programı görülüyor. İyilikler ve güzellikler hiç eksilmesin, Allah yardımcımız olsun.

***

Yukarıdaki satırların hepsi bir İzmir sevdalısı ve duayeni Sancar Maruf'lunun kendi kaleminden isyanı. Hislerimize tercüman oluyor. Bunun ötesinde benim ekleyeceklerime yerim kalmadı. Zaten eleştirilere  "alışırlar, alışırlar..." yorumu gelen yere de söyleyecek söz yok.