Sanki daha dünmüş gibi hatırlıyorum. İzmir'in değerli Levanten ailesi Giraud'ların kızları Carolin, Türkiye'nin en büyük sanayici ailelerinden Koç'lara gelin gideceği haberi İzmir'i ne büyük bir gurur ve mutluluğa boğmuştu. Güzel çiftin haber ve resimleri ilgi ile takip edilirken, Mustafa Koç sanki her evin oğlu, damadı olmuştu. Peri masalının güzel sonunda doğal olarak damat bizim desek de kızımızı evine, İstanbul'a yolladık. Onlar ermiş muradına derken, yıllar yıllara eklendi iş dünyasının, magazin dünyasının çeşitli haberlerinde rastladık.
Ancak geçen Cumartesi gününe kadar; gerçek Mustafa Koç'u hiç kimsenin tanımadığı gerçeği ortaya çıktı. Önce çok erken, genç bir yaşta hayatını kaybettiği için daha sonraları ise, Türkiye Cumhuriyeti için, iş dünyası içinde ve sosyal sorumluluk projeleri olarak yaptıkları anlatılmaya başlanınca kaybımızın ne kadar büyük olduğu resmi çıktı karşımıza.
İyi yetişmiş aydın, vatanını ve ülkesini gerçekten seven, elini taşın altına koyan insanlarımıza öyle ihtiyacımız var ki. Bu nedenle Mustafa Koç'un genç ölümü, ülkemiz için insanımız için ailesi için çok büyük ve değerli bir kayıp. Allah rahmet eylesin ışıklar içinde uyusun. Ailesine sevenlerine sabırlar versin. İstanbul'a gidemese de tüm İzmir damadına samimiyetle yandı ağladı, ruhu şad olsun.

***

Uzun bir zamandan beri durmadan üzülüyoruz, ağlıyoruz şehitlerimize, öldürülen kadınlarımıza, çocuklarımıza başımıza ne geleceğini bilemediğimiz yarınlarımıza. Anlık güzel, yolunda giden bir olay oldu mu sevinemiyoruz ardından hangi haber veya neyle haşlanacağımızı bilemiyoruz. Ve hiç de yalancı çıkarmıyor bu duyumlarımız bizi. Yüreğimiz hep kapkara. Mustafa Koç'u uğurladık ebedi istirahatgahına. Uğur Mumcu'yu anıyoruz 23 yıldır. Aydınlatılmayan cinayetler, Türkiye'nin kaderini etkileyen bizi bu günlere düşüren.
Başta Uğur Mumcu 1993'te bizim bu günlerimizi söyleyen ve diğerleri Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç, Tarık Dursun, Ali Günday,  Necip Hablemitoğlu Türkiye bu günlerdeki ortama kolay gelmedi. Uğur Mumcu başlı başına Atatürkçülük, laiklik, özgürlük, demokratiklik ve dürüstlük abideleri idi.

***

Ordu uyanık olmalı sözleriyle orduya hakaret etme suçuyla 7 yıl hapsi Yargıtay tarafından bozuldu. 31 ocak 1974'de askerliğini sakıncalı piyade eri olarak tamamladı. Bu konu ile ilgili  "Ben Patnos dağlarında halk çocuklarıyla er olarak askerlik yapmayı, emekli olduktan sonra siyasal iktidarın uzattığı yönetim kurullarında on binlerce lira alan orgeneral olmaya değişmem" diyen Mumcu, yedek subaylık hakkı ve aylıkları için açtığı maddi tazminat davasını da kazandı. Ve Kamer Genç, uzun yıllar tek başına ağır muhalefet yapan değerini ölünce daha iyi anladığımız, çok da iyi tanımadığımızı değerlendirmediğimizi anladığımız. Sahip çıkmadığımız, kulak vermediğimiz, yanında durmadığımız, kanlarını yerde bıraktığımız bu vatanın kıymetli evlatları. Ne yazık bizde cezamızı çekiyoruz, ibret alıyor muyuz? Davalar birer birer solduruluyor zaman aşımına sokuluyor. Tam 23 yıl. Uğur Mumcu ve diğerleri, aydınlatılmamış yani Adalet gideli çook olmuş. Anma günleri ve kubbede kalan sadalar. Kendimi de affetmeyeceğim, yeterli çaba gösterememişim. Ama bizi bu güne getiren kayıplarımızın kanları ellerinde olanlar, umudum o ki tarih de sizi affetmeyecek.