40 yıllık kani olur mu yani. Bilirsiniz büyüklerimiz söylerdi bu sözleri. Ben niye mi söylüyorum? Haberleri izliyorum, Afganistan’da protesto edilen Taliban, kadınları kırbaçlıyor yerel kıyafetler giymeyen erkeklerde nasibini alıyor. Bu sahneleri görüntüleyen gazetecileri de dövüyorlar, işkence ediyorlar. Bu arada Taliban rejimi demeç veriyor “biz dersimizi aldık. 20 yıl önceki hatalarımızı tekrarlamayacağız”. İşte tam da burada söyledim, ilaveler de mümkün. “Garp cephesinde değişen yeni bir şey yok” veya “yedisinde neyse yetmişinde de o” gibi. Uzaktan söylemek de kolay değil. Orta çağ görüntülerindeki o manzaraları seyrederken, yeni düzenlemeler getireceğiz diyorlar, kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olamayacak sosyal ve eğitim hayatında.  

***

Eğitim kelimesi beni ülkeme döndürüyor. Zira okulların açılması devam eden Pandemi yanı sıra yıllardır eğitim müfredatında devam eden zelzele on şiddetinde. Yapılan zarar tespitleri dehşet verici. Çoğumuz uzun zamandır “morallerimiz bozuluyor” diye haberleri takip etmiyoruz. Öyle ki, bir hanım gazeteci pandemi haberlerinin yasaklanmasını istemiş.”3 kuruşluk keyfimiz kaçmasın” demiş. Hangi keyif? O bile kalmadı dudaklarda, yüzler de gerilmekten def gibi oldu. Lüzumlu lüzumsuz patlamaya başladı insanlar. Ben özellikle her Çarşamba Halk TV’de “dünyanın 1001 türlü hali” programını, Emin Çapa’yı izliyorum. Dünyanın ve ülkenin hakkında bilgi ediniyorum ve zaman zaman moralleniyorum. Çoğu zaman düşündüklerimi söylemek istediklerimi duyuyorum. Diyorum ki ben normalmişim.  

***

Geçen hafta en çarpıcı görüntüler de eğitim konusunda idi. Hükümetin görüşlerine itibar etmediği Pisagor testini bırak, iki yıl önce kendi kurduğu “Abide” araştırmasının sonuçları üstelik,  sekizinci sınıf öğrencilerin performansları. Matematik çok kötü %16,4 kötü %36,6 orta %32 iyi %11,3 çok iyi %3. Fen çok kötü %9,4 kötü %30,4 orta %46,üçyi %11,4 çok iyi yüzde 2,5. Sosyal çok kötü %4,4 kötü yüzde 20,5 orta %40,4 iyi %25,3 çok iyi %9,4 ve Türkçe çok kötü %1,6 kötü %23,5 orta %41 iyi %26,8 çok iyi %7,2

Üniversite sınavında fizik 14 soruda ortalama doğru yanıt 1,5.  Üniversite matematik sınavında 40 soruda ortalama doğru yalnız 5,3.  Üniversite sınavı ÖYS de 23.500 öğrenci sıfır çekti yani yarım doğru bile yapamadılar.

***

Sevgili okuyucularım, ben bu duyduklarımdan, dolayı titredim sizde titreyin.  Bu durum karanlığa cehalete giden yol değil mi? Geleceğimiz, gençlik ve çocuklar için. Emin Çapa’nın dediği gibi her şey düzeltilir. Ekonomi toparlanır, sağlık toparlanır, siyaset toparlanır, hepsinin telafisi var ama eğitimin kaybolan nesillerini asla geri getiremeyiz. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Milli eğitim de süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağını muhakkaktır. Eğitimdir ki bir milleti ya özgür bağımsız şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder “ diyen Mustafa Kemal Atatürk. O hiç yanıldı mı?