Özel Muayeneler, Diş Hekimleri, Eczaneler, Poliklinikler, Laboratuvarlar, Diyetisyenler, Psikologlar… 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında son tarih hızla yaklaşıyor. KVKK ile gerçek kişilere ait kişisel verilerin korunması amaçlanmakta olup; bu kapsamda söz konusu verileri işleyen gerçek veya tüzel kişilere (özel veya kamu tüzel kişileri ayırılmaksızın) bir takım sınırlandırma ve yükümlülükler getirilmiştir.

Öncelikle en baştan başlayalım. “Kişisel Veri” nedir? Kişisel veri sizin ve benim gibi fiziksel olarak mevcut, etten kemikten, gerçek kişilerin kimliğini belirlenebilir kılan her türlü veridir dersek aşağı yukarı doğru bir tanım olabilir. Peki, özel nitelikli kişisel veriler nelerdir?
Listeleyelim;
· Sağlık verisi,
· Cinsel hayata ilişkin veriler,
· Biyometrik ve genetik veriler,
· Dernek, vakıf ya da sendika üyeliği bilgisi,
· Irk, etnik köken,
· Ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler
· Siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar,
· Kılık ve kıyafet bilgisi.
İşletmeniz kapsamında, bu özel nitelikli kişisel verilerden herhangi birini ana faaliyetiniz kapsamında işliyorsanız kanun kapsamında sicil kayıt yükümlülüğünüz bulunmaktadır.

Kanunun getirdiği yükümlülükler neler?

· İlgili kişileri aydınlatma yükümlülüğü
· Veri güvenliğine ilişkin idari ve teknik tedbirleri yerine getirme yükümlülüğü
· İlgili Kişiler Tarafından Yapılan Başvuruların cevaplanması ve kurul kararlarının yerine getirilmesi yükümlülüğü
· Veri sorumluları siciline kaydolma yükümlülüğü
· Veri İhlal Bildirimi
Peki gerekli yükümlülükleri yerine getirmez isek ne olacak? Söz konusu işletmeler, kısa birkaç başvuru neticesinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulunca neredeyse 2.000.000 TL'ye kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Sağlık bakanlığı tarafından gerekli işlemlerin yapılması gerektiği uyarısı yapıldı…

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 26 Ocak 2020 tarihli VERBİS duyurusu

“Kamu ve vakıf üniversitesi hastanelerinin, bünyesinde faaliyet göstermekte oldukları üniversitenin kamu hukuku tüzel kişiliği tarafından VERBİS'e yapılacak olan kayıt yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmesi; her türlü özel sağlık kuruluşunun ise bünyesinde faaliyet göstermekte olduğu özel hukuk tüzel kişiliği tarafından yapılacak olan kayıt yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Muayenehane işleten hekimlerin VERBİS'e kayıt yükümlülükleri ise ilgili hekimler tarafından yerine getirilmelidir.”
Yüksek idari para cezası ile karşılaşmamak için, gerekli uyum süreçlerini bir an önce tamamlamanız gerektiğini önemle hatırlatırız.