Bizim Pekin dediğimiz Beijing ‘de, yani Çin’de 5 günlük tatilde ne kadar turist ağırlandığını söyleyeyim:

‘8.5 milyon turist ağırlandı!’

İnanılacak gibi değil!

Anlatayım:

5 Mayıs Çarşamba günü son bulan beş günlük ‘Emek Bayramı tatili’ süresince, başkentin yerel yetkililerince açıklandığına göre, 8,4 milyon turist ağırlayarak kent turizminin bir tür patlamasına tanık oldu.

Pekin (Beijing) Belediyesi Kültür ve Turizm Ofisi, söz konusu sayının, bir önceki salgın yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 81,9 oranında bir artış ifade ettiğini; 2019 yılının salgın öncesi aynı döneminin ise yüzde 98,4 kadarına vardığını bildirdi.  

BÜYÜK ARTIŞ

Öte yandan adı belirtilen Ofis, Çin başkentinin turizm sektörünün tatil süresince yaklaşık 9,3 milyar yuan (1,44 milyar dolar) kazanç sağladığını; bu tutarın ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 120 oranında artışa denk düşerken salgın öncesi 2019 yılının yüzde 86'sını ifade ettiğini duyurdu.

Tatil günleri boyunca, belediyenin en bilinen ve popüler turistik mekanlarından Wangfujing, Nanluoguxiang sokakları ve Shichahai Gölü sırasıyla 1,6 milyon, 1,1 milyon ve 917 bin ziyaretçi ağırladılar.

Beijing'de görülen turistik faaliyet sıçraması, tüm Çin’de Kovid-19 salgın durumunun düzelmesi ve ulusal çapta kitlesel aşılama kampanyasının da yoğunlaşması süreçleriyle kuşkusuz ki ilişkili.

Turizm konusuna büyük önem verdiğimiz için Çin’den bu haberi paylaştım.

Şimdi bir de şu aşı meselesine bir göz atalım…

İLAÇ FİRMALARI KARŞI

İlaç firmaları, Başkan Joe Biden'ın Corona virüsü aşılarının patentlerinin kaldırılmasına destek vermesinin hassas arz zincirini sekteye uğratabileceği görüşünü savundu.

Firmalar, patent haklarından feragat etmek yerine zengin ülkelerin Corona virüsü aşılarını gelişmekte olan ülkelerle paylaşma konusunda daha cömert davranması gerektiğini kaydetti.

Biden'ın Corona virüsü aşılarının fikri mülkiyet haklarının gevşetilmesine destek verdiğini açıklaması, ilaç firmalarını öfkelendirmişti.

ÖNEMLİ OLAN BİR GÜVEN

Uluslararası İlaç İmalatçıları ve Birlikleri Federasyonu (IFPMA) Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) kabul etmesi durumunda patent haklarının kaldırılmasının yeterli uzmanlığa sahip olmayan yeni imalatçıların köklü firmalara karşı sayıca bir üstünlük elde edebileceğini bildirdi.

IFPMA Başkanı General Thomas Cueni, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Çok sayıda aşı üreticisinin 'kaynaklarımız, teknisyenlerimiz sınırlı' şeklinde açıklamalar yaptıklarını duydum" dedi ve "güvenilir olmayan firmaların" da aşı imalatına dahil olması durumunda karmaşa yaşanacağı uyarısında bulundu.

Aşı geliştiren firmalar da fikri mülkiyet haklarından feragat etmenin bir çözüm yolu olmadığı konusunda Thomas Cueni'ye katıldı.