Tatil günleri güzel haberleri paylaşmayı seviyorum.
İşte bunlardan biri: Doğal afetlerden zarar gören 109 bin çiftçi tarımsal kredi borçlarının ertelemesinden yararlanacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamada, 13 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren 'Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı' kapsamında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi uygulamasının devam ettiği belirtildi.

Kimler?

Söz konusu kararın yürürlük tarihinden yaklaşık 9 ay öncesinin de kapsam içine alınarak çiftçilerin zararlarının hafifletilmesinin amaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu sayede 23 Ağustos 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen doğal afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören üreticilerin borçlarının ertelenmesinin sağlanacağı kaydedildi.

 
Kapsama alınanlar

Açıklamaya göre, kararname Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum zararlarını kapsıyor.
Bu durumları hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

 
Aslında öğrenmek lazım

Yılsonuna kadar devam edecek uygulama kapsamında eylül sonu itibariyle 46 ilde toplam 109 bin 168 çiftçinin borçları ertelendi, 35 ilde çalışmalar devam ediyor.
Hasar tespit komisyonlarından alınan bilgilere göre, ürün bazında en fazla zarar fındık, kayısı, elma, kiraz, şeftali, armut, erik, ceviz, üzüm, antep fıstığı, kivi  ve bademde oluştu. Tarla ürünlerinde ise en çok zarar buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, fiğ, korunga ve sebzelerde görüldü.
Bazen ara başlıklar temanın dışına taşıyor.
Mutlaka bir manası oluyor, bunun...
Örneğin; makamlar rakam veriyor, şu kadar kişi, diyerek.
Doğru o nedenle ödeme yapılmış, devletin kasasından para çıkmış ama listedekiler kim?
Bilmem anlatabiliyor muyum?
Bir bakıyorsunuz bazı kentlerimizde olduğu gibi sektör dışı isimler de yanlışlıkla (!) o sektörün içinde görülüyor.
Ya da bir başka kentte, bir partiye toplu katılımlar oluyor.
Bilmem anlatabiliyor muyum?

Buğdayda durum

Son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaşacağı tahmin edilen dünya buğday stoklarının, geçen sezona göre yüzde 4'lük artışla 195 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Uluslararası Hububat Konseyi raporunda, dünya buğday üretiminin, 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 tarihlerinde bir önceki döneme kıyasla 4 milyon ton artışla 717 milyon tona, tüketiminin ise 14 milyon tonluk yükselişle 709 milyon tona çıkacağı, stokların da 200 milyon tona yaklaşacağı öngörülüyor.
Avrupa Birliği (AB), Rusya, Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Çin ve Hindistan için geçen sezondan daha iyi sonuçlar, Kanada, ABD, İran, Türkiye ve Avustralya'nın rekoltelerinde ise azalmalar bekleniyor.

Gıda kullanımı 6 milyon ton artacak

Buğdayın insan gıdası olarak doğrudan kullanımının ise 6 milyon tonluk artışla 481 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. Gıda kullanımındaki bu artışa neden olarak Asya ve Afrika'da büyüyen talebin etkisi gösteriliyor.
Söz konusu dönemde dünya buğday ticaretinin 8 milyon ton azalarak 147 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Düşüşün, büyük çoğunluğunun Çin'in ithalatlarında beklenen azalmadan kaynaklanacağı belirtiliyor.

Araç sayısı 18,5 milyonu aştı

Bugün pazar...
Sanıyorum geleneksel alışkanlıktan olacak, hemen herkes kendini sokağa atacak...
Tabii ki birçok sayfiye yeri ve kahvaltı noktaları dolacak.
Bizi en çok düşündüren ise ne?
Araç kuyrukları, trafik sıkışıklığı...
İyi mi kötü mü söyleyeyim:
Trafiğe kayıtlı araç sayısı, ocak-ağustos döneminde 593 bin 157 artarak 18 milyon 532 bin 604 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ağustos ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, ağustos sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 18 milyon 532 bin 604 taşıtın yüzde 52,1'ini otomobil, yüzde 16,3'ünü kamyonet, yüzde 15,2'sini motosiklet, yüzde 8,6'sını traktör, yüzde 4,2'sini kamyon, yüzde 2,3'ünü minibüs, yüzde 1,1'ini otobüs, yüzde 0,2'sini de özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Ağustosta trafiğe kaydı yapılan toplam 87 bin 885 taşıt içinde otomobil yüzde 50 ile ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla yüzde 24,4 ile motosiklet, yüzde 14,4 ile kamyonet, yüzde 5,7 ile traktör takip etti. Taşıtların yüzde 5,5'ini minibüs, otobüs, kamyon ve özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

 
Tercih edilenler

Aynı dönemde trafiğe kaydı yapılan 43 bin 902 otomobilin yüzde 15,8'inin Volkswagen, yüzde 11,1'inin Renault, yüzde 8,5'inin Ford, yüzde 6,8'inin Hyundai, yüzde 6,4'ünün Opel, yüzde 6,2'sinin BMW, yüzde 5,7'sinin Fiat, yüzde 5'inin Toyota, yüzde 4,9'unun Dacia, yüzde 4,2'sinin Nissan, yüzde 25,4'ünün ise diğer markalardan oluştuğu görüldü.
Söz konusu dönemde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 63'ü beyaz, yüzde 17'si gri, yüzde 9,5'i siyah, yüzde 4,6'sı kırmızı, yüzde 5,9'u diğer renklerden oluştu.
Şimdi dünya otomotiv sektörüne bir göz atalım:

 
Otomotiv üretimi yüzde 3,5 arttı

Yılın ilk yarısında dünya motorlu taşıt üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,5 artarak 45 milyon 212 bin 661'e ulaştı.
Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği (OICA) verilerine göre, geçen yılın ocak-haziran döneminde 43 milyon 668 bin 678 olan dünya motorlu araç üretimi, bu yılın aynı periyodunda yüzde 3,5 artışla 45 milyon 212 bin 661'e çıktı.
Üretimi en fazla artan araç, yüzde 3,9 ile otomobiller oldu. Otomobil grubu, 33 milyon 895 bin 253 adetle toplam üretimin yüzde 75'ini oluşturdu.
Hafif ticari araç üretimindeki artış da yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomotiv fabrikaları 9 milyon 217 bin 629 hafif ticari araç üretti.

80 araçtan biri Türkiye'den

Dünya otomotiv üretiminde 17'nci sırada yer alan Türkiye, yılın ilk yarısında üretilen araçlarda yüzde 1,2'lik paya sahip oldu. Ocak-haziran periyodunda her 80 araçtan 1'i Türkiye'de üretildi.
Türkiye'de banttan indirilen araç sayısı geçen yıla göre yüzde 0,9 azalarak, 569 bin 347'den 564 bin 78'e geriledi. Bunun 357 bin 47'sini otomobiller, 207 bin 31'ini de ticari araçlar oluşturdu.

 
Çin'den 2 kat fark

Son 5 yıldır dünyanın en büyük motorlu taşıt üreticisi unvanını elinde bulunduran Çin'in, yılın ilk 6 ayındaki üretim performansı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artış gösterdi. Sektörün lokomotif ülkesi Çin, yılın ilk yarısında 11 milyon 783 bin 335 motorlu araç üretti.
İkinciliği 5 milyon 943 bin 329 adetlik üretimle ABD alırken, bunu 5 milyon 66 bin 178'le Japonya, 3 milyon 67 bin 749'la Almanya ve 2 milyon 342 bin 542'yle Güney Kore takip etti.
Sektördeki en fazla büyüme, üretimini geçen yıla göre yüzde 39,7 arttıran İran'da gözlendi. Bu ülkede yılın ilk 6 ayında 488 bin 69 motorlu taşıt üretildi.
Araç üretim performansı en fazla düşüş gösteren ülke ise yüzde 30,9'la Mısır oldu.

***

SON NOKTA

Ses ver, göz kırp ödemeyi yap!...


Giyilebilir cihazlar üzerinden ödeme imkânı sunan BKM Express, kullanıcılarına Google Glass üzerinden alışveriş deneyimi yaşatacak. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) bünyesinde kurulan ve teknolojik gelişmeleri, ödeme sistemleri sektörü ile buluşturmayı amaçlayan BKM Laboratuvarı'nın (BKMLab) geliştirdiği bu proje sayesinde, artık sesli komut ve göz temasıyla BKM Express ile ödeme yapmak mümkün olacak.
Bu uygulama sayesinde, 16 bankanın kredi kartı ve banka kartının tanımlanabildiği BKM Express ile Google Glass'tan alışveriş yapmak için 'göz kırpmak' ve 'sesli komut' vermek yeterli olacak.
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, 'BKMLab tarafından geliştirilen ve Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan dijital cüzdan BKM Express ile Google Glass'tan ödeme yönteminden yararlanabilmek için BKM Express üyesi olmak yeterli olacak. Mevcut üyeler ise şifreleri ile dijital cüzdanlarına ulaşabilecek. Bu aşamadan sonra Google Glass üzerinden açılan BKM Express uygulaması ve sesli komutlar ile BKM Express kullanıcısı almış olduğu ürünün ödemesini yapabilecek.' dedi.