Yaklaşık iki aydan bu yana köşeme taşımak istediğim bir konu var ki, mesleğim gereği beni de çok yakından ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı web sayfasında dolaşırken öğrendiğim; evde sağlık hizmeti sunacak sağlık çalışanları arasında hemşireye yer verilirken eğitimi sunacaklar arasında yer verilmemesine şaştım kaldım! Üstelik Hemşirelik Fakültelerini telaffuz ettiğimiz şu günlerde daha da çok şaşırdım. Hemşirelik korunmadan erken tanıya, tedaviden rehabilitasyona görev, yetki ve sorumluluk alanı geniş bir meslek çünkü. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen "Evde Sağlık Hizmeti Eğitici Eğitimi Sertifika Programı" konulu yazının içeriği özetle şöyle:

Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi gereği "Hastane Hizmetlerini Geliştirmek" alt bileşeni kapsamında "Evde Sağlık Hizmetleri Eğitici Eğitimi" planlanmıştır.

Evde sağlık hizmetleri sunumunda aktif çalışan personelin eğitim ihtiyacını karşılamak maksadıyla, evde sağlık hizmetlerinin belirli standartlara uygun olarak ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi için evde sağlık hizmetler birimlerinde görev yapan/yapacak olan hekim, hemşire, sağlık memuru (toplum sağlığı bölümü) ve diğer sağlık hizmetleri sınıfı personelin eğitim faaliyetlerinde görev alacak eğiticilerin eğitimi gerçekleştirilecektir. Eğitici eğitiminde yer almak üzere ilinizden iç hastalıkları veya onkoloji, göğüs hastalıkları ve tüberküloz, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk sağlığı ve hastalıkları, anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık dallarından 1 er hekim olmak üzere 5 uzman hekim ve 1 diş hekiminin katılımcı olarak görevlendirilmelerini...

Hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları çalışılan birim/servis/ünite/alanlara göre belirlenmiştir. Bunlar: Yoğun Bakım: Acil Servis: İç Hastalıkları (diyabet; onkoloji-kemoterapi ve biyoterapi/hematopoetik kök hücre transplantasyonu olan hastanın bakımı/radyoterapi sürecinde/palyatif bakım sürecinde; diyaliz; rehabilitasyon; endoskopi): Cerrahi (ameliyathane-steril/dolaşan; stoma ve yara bakım): Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (psikiyatri klinik; çocuk ve adolesan psikiyatrisi; konsultasyon ve liyazon psikiyatrisi; alkol ve madde bağımlılığı merkezi): Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (pediyatri; yenidoğan): Kadın Sağlığı ve Hastalıkları: Halk Sağlığı (evde bakım; AÇSAP merkezi; Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, iş sağlığı; okul sağlığı; ceza ve tutuklu evi) Hemşireliği görevleridir. Yeniden düzenlenen Hemşirelik Yasasının (2007) 7. ve 8. maddeleri uzman ve yetki belgesine sahip hemşire kavramını gündeme getirmiştir. Lisans mezunu hemşireler (Pratisyen Hemşireler) meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığı'nca tescil edildikten sonra uzman hemşire olarak çalışırlar. Uzman Hemşireler, temel hemşirelik rollerinin yanı sıra uzmanlığını yaptığı alana yönelik klinik bilgi, beceri, sağlık araştırmaları, danışmanlık hizmetleri, sağlık eğitim hizmetlerinin programlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde sorumluluk alır, uygular ve değerlendirir. Yetki Belgesine Sahip Hemşireler, hemşirelik mesleği ile ilgili özellik arz eden birim ve alanlarda yetki belgesine sahip ve bu alanlara ilişkin hemşirelik bakım hizmetlerinden sorumludur. Yetki belgesine sahip hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları sahip oldukları yetki belgeleri ve çalıştıkları özellikli alana göre Bakanlıkça düzenlenir.

Evde sağlık hizmeti korunma, erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon ağırlıklıdır. Ancak yukarıda yer alan ifadelerden, yani katılımcı hekimlerin uzmanlık alanlarından, anladığım verilecek hizmetin tedavi ve rehabilitasyon ağırlıklı olacağı. Halk sağlığı alanında uzman hekim yok çünkü. Evde sağlık hizmeti, temel sağlık hizmetleri kapsamında, birinci basamak sağlık hizmetleri (sağlık ocağı/sağlık evi) aracılığıyla ülkemizin kırsal/kentsel her yerinde ebeler tarafından yıllarca koruyucu sağlık hizmeti ağırlıklı verilmiştir. Hizmetin eksik kalan yanı evde tedavi ve bakım olmuştur. Hemşireler genelde hastanelerde, yani tedavi hizmeti veren birimlerde, görevlendirilmekle birlikte evde tedavi ve bakım ağırlıklı sağlık hizmeti o yıllarda telaffuz edilen bir konu da olmamıştır. Ki, çoğu gelişmiş ülke konuyu önceden telaffuz etmiş olsa da hizmet yerini ancak 2000'li yıllarda bulabilmiştir.

Hemşirelik mesleğine yönelik gelişmeler fevkalade. Bu nedenledir ki, "Evde Sağlık Hizmetleri Eğitici Eğitimi"nde yer almak üzere katılımcı olarak Akademisyen/Uzman/Yetki Belgesine Sahip Hemşireler de olmalıydı. Özellikle halk sağlığı alanında lisansüstü eğitim almış hemşireler tabi.