Değerli okuyucularım, son zamanlarda dünyayı etkileyecek ilginç olaylar yaşıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ile uygulamaya giren sert yaptırımlar sonrası, Rusya dan karşı bir hamle geldi. Bundan böyle doğal gaz ve petrol ürünlerini kendi para birimi ruble ile satacağını ve rubleyi altına endeksli hale getirdiğini açıkladı. Doğal olarak ortalık karıştı. Kağıt paranın altına endekslenmesinin geçmişine bir bakarsak neler olduğunu anlayabiliriz: 

*** 

İkinci Dünya Savaşı Avrupa'da büyük bir yıkıma yol açmıştı. Savaşın galiplerinden ABD savaştan çok az kayıpla çıkmış ve dönemin en güçlü emperyalist devleti olarak dünya hâkimiyeti peşindeydi. Bütün gücüyle Avrupa'ya abanmıştı. Avrupa'yı Nazi işgalinden “kurtarmış” bir kahraman edasıyla hareket ediyordu. ABD derin devletinin NATO eliyle Avrupa'da oluşturduğu gizli gladyo örgütlenmesiyle hem askeri hem de ekonomik olarak Avrupa ülkelerini denetim altına alma çabasına girmişti. ABD ekonomik denetimin araçlarını da yaratmıştı. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) 1945 yılında, yeni bir uluslararası para sistemi yaratmak amacıyla yapılan Bretton Woods konferansı (1944) sonucunda birlikte kurulmuş ve 1946 yılından itibaren Washington'da çalışmaya başlamıştı. Böylece dolar saltanatı da başlamış oldu. Marshall yardımı devreye sokuldu. 
Bu anlaşma ile para birimleri altına endekslenmiş ve ABD dolarının altına endeksli bir rezerv para birimi olarak ortaya çıkmasına neden olmuştu. Altının bir onsu 35 Amerikan dolarına endekslenmişti.  Bretton Woods 'la getirilen bu sistem 1971 yılına kadar devam edecek ve sonra ABD, doların altına dönüştürüle bilirliği kaldıracaktır.   

*** 

Fransa devlet başkanı De Gaulle, doların rezerv para olmasından rahatsızdır. “Dolar altının yerine geçti” der. Doların dünyadaki, özellikle de Fransa'daki hakimiyetine karşı kararlı bir tutum alır. “ABD Emperyalizmi, hiçbir alanı boş bırakmaz. Her şekle girer, ama en sinsisi de dolardır”. Üstelik ABD bütçesini denkleştirmek için dolar basmaya başlamıştır. De Gaulle elde tutulan dolara atıfta bulunarak “Bizi satın alması için ABD'ye ödüyoruz” der. Bunun için “Her seferinde elimizde dolar olunca altına çevireceğiz. Herkes aynı yapmalı… Artık politik baskılar parayı manipüle edemeyecek” der. Bu Uluslararası Para Sisteminin yürümeyeceğini ve bir gün dolar hakimiyetinin sona ereceğini ifade eder. “Bir gün Amerikalılar, altın standardı yerine doları standart olarak ikame ediyormuş gibi yapacaklar.” öngörüsünde bulunur. Fransa 1965 yılı başlarında elindeki dolara karşılık ABD'den altın talep etmeye başladı. Dolara karşı altın almak güvence demekti. 4 Şubat 1965 günü Eliysee Sarayı'nda dananın kuyruğu koptu. De Gaulle, 1944'deki Bretton Woods'un zamanına göre iyi bir anlaşma olduğunu söylüyor fakat yirmi yıl sonra artık geçersiz olduğunu ilan ediyordu. İyi bir anlaşmaydı zira o vakitler altın büyük oranda ABD'nin elindeydi. Fakat savaş sonrası Avrupa çabuk toparlanmış, altın stoku ABD'yi dengeler duruma gelmişti. Bu durumda Bretton Woods anlamını kaybetmiş, senyoraj yoluyla ABD'ye kazandıran bir sisteme dönüşmüştü. Bu kabul edilemezdi. Fransa'nın iki çözüm önerisi vardı. Ya tekrar altın standardına geri dönülecekti. Ya da altın fiyatlarına zam yapılarak mevcut duruma denge getirilecekti. Her iki teklif de ABD açısından tehditten başka bir şey değildi. 

*** 

Değerli Mülkiyeli arkadaşım Tahsin'in bu konudaki yorumunu paylaşarak yukarıdakilerle bağlıyorum   ” Rusya'nın asıl ve  ABD'yi korkutan tehdidi 29 Mart'ta geldi ve 1 Nisan'da devam etti ki bu ABD'yi panikletti. Rusya doğalgazı ve petrolü bundan böyle Ruble ile satacağını ve 1 gr altının 5000 Ruble sabitlediğini açıklayarak bir nevi Altın Standardına geçtiğini açıklamış (Bretton Woods) ve tüm dünya piyasaları kısa süreli de olsa şoka girmişti. Bu açıklama ABD'ye Hidrojen bombası atılması gibiydi ve doların ve Euro'nun rezerv para olma statüsüne en büyük saldırıydı. İnanın ABD ve FED yetkilileri Rusya'nın bu açıklaması  ile şok yaşadı. ABD'de üst düzeyde bir anket yapılıyor. Soru şu: “ABD  bir nükleer saldırıya uğrarsa mı daha büyük zarar görür yoksa Dolar rezerv para olmaktan çıkarsa mı daha büyük zarar görür” Anket sonucu: “Dolar rezerv para olmaktan çıkarsa daha büyük zarar görür hatta ABD için yıkım olur”  
Buradan hareketle 3 Nisanda ABD Dışişleri Bakanı Antony Bilinken barışın olabileceği üzerine beyanat üzerine beyanat verdi ve ihtimal o ki  kapalı kapılar arkasında Rusya ile yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varıldı ki Rusya Rubleyi altına bağlamaktan ve gazı petrolü Ruble ile satmaktan şimdilik vazgeçti.  Eğer Rusya Rubleyi altına bağlamaktan ve gazı petrolü ruble ile satmaktan vazgeçmeseydi olacakları düşünebiliyor  musunuz?  Doların halini, dünya piyasalarının halini ve altının dünyadaki fiyatının nerelerde olacağını.  Yani EURO DOLAR savaşına bir de RUBLE savaşı eklenecekti. Çin'in Yuanı pusuda.  

*** 

Rusya Ukrayna'da kendine direnenlerin Ukrayna ve Ukraynalılar olmadığını ve açık oynanan satrançta tuzağa düşürüldüğünü gördü: Zayıflatılıp belki de parçalanarak güdüm altına alınacağı bir savaşa sokulduğunu okudu ve en önemli kozunu oynadı rest çekti. ABD resti göremedi geri adım attı. Ardı sıra bir adım, metro baskını ve ABD yanıtı o kadar uzun boylu da değil, Amiral gemisi Moskva vuruldu.  Önemli olan dünya egemenlik araçlarından biri olan para savaşının kısa süreli de olsa cepheye sürülmesi ve geri çekilmesi. Bu şu demek değildir para cepheye sürülmeyecek. Evet para cepheye sürülecek çünkü dört unsur için savaşılıyor bunların en önemlisi ve vakti geldiğinde cepheye sürülecek olanı para, o vakit dolar euro ve dünyadaki diğer kâğıt paraların hali nice olur bilinmez.”