CHP İzmir ilçe kongreleri bitti.
Gözler 8 Şubat'ta yapılması beklenen il kongresine çevrildi doğal olarak.
Geçen kongrelerin yaklaşık 15 yıldır gördüğümüz kongrelerden farkı neydi derseniz.
Birincisi, Kocaoğlu-Yüksel ekibi gölgesinin kaybolması nedeniyle mücadeleye giren ekiplerin geçmiştekilerden daha fazla oluşu.
Geçmişte Kocaoğlu-Yüksel ekibi ve karşısında tek muhalefet vardı. Oysa bu kongrelerde en az üç liste çarpıştı.
İkincisi, ilçe kongreleri ile ilgili çok şeyler konuşuldu ama belediyelerde iş  teklifleri en önemli dedikoduydu. Bu konuda özellikle Başkan Soyer'in ekibinden Rıfat Nalbantoğlu hedef tahtasındaydı.
Üçüncüsü, kongrelerde Tuncay Özkan ve arkadaşlarının desteklediği söylenen liste ezici çoğunluğa sahip oldu. Bu da demek oluyor ki Özkan ve ekibi kimi desteklerse İzmir CHP il başkanı olmaya en yakın isim.

Açık gösterge

Gelelim bugüne. Mevcut başkanların potansiyel aday olduğu, Genel Merkezin de değişime pek sıcak bakmadığı düşünülürse; Tuncay Özkan ve ekibinin mevcut Başkan Deniz Yücel ile çalışacağı hemen hemen kesin.
Bazı yetkili ağızların açıklamaları da Genel Merkezin değişim istemediğini açık göstergesi. Kaldıki Genel Başkan Kılıçdaroğlu için il başkanı kim olursa olsun, pek değişen bir şey olmayacak.
Peki il başkanlığı için başka aday yok mu? R. Nalbantoğlu- M.Özuslu ekibi bu konuda epey uğraş veriyor. Devrim Barış Çelik bu ekibin il başkan adayı. Ama duyumlarımıza göre Genel Merkezin uzlaşı adayı arayışı ve Deniz Yücel'in işaret edilmesi ile bu konuda geri adım atacak gibi grup.
Tabii burada da farklı bir iddia daha var. Rıfat Nalbantoğlu anahtar listeden Parti Meclisi adayı olma garantisi nedeni ile uzlaşı adayına razı olacak deniyor.
Hafta sonu Genel Merkezden gelen Oğuz Kaan Salıcı'nın da "Tek aday üzerinde uzlaşalım" diyerek düzenlediği toplantı ve Başkan Soyer'in biraz devre dışı kaldı gibi görünmesi de Genel Merkezin işaret edeceği adaya razı olacağının bir göstergesi.
Peki başka arayışlar da yok mu?
Elbette var.
İlçe kongreleri öncesi bir yazımda da belirtmiştim. Uzlaşı adayı aranıyorsa bu konudaki en iyi isim  Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay. Ama yeni seçildiği ilçe başkanlığı koltuğunu bırakır mı? İşte orası şüpheli.

Çakmur faktörü

Muhalefetin adayları arasındaki en renkli isim Yüksel Çakmur. Çakmur'a birçok kişinin aday olması için baskı yaptığını biliyorum. Yapılan toplantılarda da görülüyor ki, Çakmur da aday olmak için bir ışık veya garanti bekliyor. Eski bir il başkanının ilçe başkanı olmak için düştüğü hataya düşmek istemediği kesin.
Bu arada Musa Çam ismi de dillendirildi ama pek tutmadı. İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz da "Adayım" dedi.
8 Şubat gün doğumuna daha epey zaman var.
Bakalım neler getirecek günler.