Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre 2019’da Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2018’e göre yüzde 1,2 artarak yüzde 47,5'e yükseldi.

En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a geriledi.
İkinci, üçünü ve dördüncü yüzde 20’lik dilimlerde yer alanların da toplam gelirden aldıkları pay azaldı.
Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı ise 2020 yılında 0,015 artarak 0,41 olarak tahmin edildi.
Gini katsayısı sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor.
Açıklanan verileri değerlendiren Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, gelir dağılımına ilişkin açıklanan verilerin Corona virüsü salgını öncesindeki 2019 yılına ait olduğunu vurgulayarak, ‘Açıkça görüyoruz ki gelir dağılımında eşitsizlik artmış. Bu artış çok da şaşırtıcı değil, çünkü 2019’da yüzde 1 gibi son derece düşük bir ekonomik büyüme gerçekleşmişti. Aslında bu, Türkiye için resesyon demektir. Tabii bu resesyon düşük gelirlileri etkilemiş’ diyor.
TÜİK verilerine göre, toplam gelir içerisinde en yüksek payı, yüzde 47,1 ile bir önceki yıla göre 0,4 puan artan maaş ve ücretler aldı.
İkinci sırayı yüzde 21,8 ile önceki yıla göre 0,1 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri alırken üçüncü sırayı yüzde 17,7 ile 2019 yılı anket sonuçları ile aynı paya sahip müteşebbis geliri oluşturdu.
Prof. Dr. Gürsel, bu durumu şu sözlerle değerlendiriyor:
‘Gelir eşitsizliğindeki artış, aslında ücretlerin içindeki gelir eşitsizliğindeki artıştan kaynaklanmış.
Bu da aslında şaşırtıcı değil, çünkü 2019’daki son derece düşük büyüme, aynı zamanda işsizlikte de son derece büyük bir artış oldu.
Bu da doğal olarak yüksek ücretli, maaşlı kesimleri değil daha çok düşük ücretli, maaşlı kesimleri vurduğu için belli ki ücret ve maaş kesimi içindeki eşitsizlik artmış.’
İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı da Soner Kızılkaya’nın sorusu üzerine, gelir dağılımındaki eşitsizlik artışını Türkiye ekonomisinin büyüme oranındaki düşüşe bağlayarak, ‘Bu beklenen bir gelişmeydi, çünkü Türkiye ekonomisinin temel problemleri 2019’da, yani salgın öncesinde başlamıştı. Büyüme sıkıntıya düştüğü zaman gelir dağılımında da problemler ortaya çıkar, istihdamda problemler ortaya çıkar’ diye konuştu.