Sevgili okuyucularım, geçen hafta maalesef bazı sağlık nedenleri ile aciller sonrası 9 Eylül kardiyoloji yoğun bakımı derken, çok şükür, sağlıkla evimizdeyiz. Sağlık sistemimizde yaşanan onca zorluklara rağmen gördüğüm, gözlemlediğim, tüm Sağlıkçıların 7/24 cansiperane koşuşturmaları bir kez daha içimi mutluluk ve minnetle doldurdu. Biz de dünyanın Türkiye'nin yaşadığı depremleri bir başka kulvarda yaşadık, şükür, iyilikle sonlanan...  

***

Bu çağrışımlara geçtiğimiz günlerde yaşanan depremler gündeme geldi. Üstelik hala saramadığımız yaraları ile yaşadığımız İzmir deprem gerçeği ile. Niğde de yaşayanların oldukça ucuz atlattıkları depremin Türkiye'nin en büyük dördüncü volkanik dağı olan Hasan dağında olan hareketlilik ile bağlantısı. AFAD bilgilerine göre iç Anadolu'da yer alan Hasan dağında yaşanan son depremlerin ardından yapılan ölçüm ve incelemelere göre; magma tabakasında yükselmeler ve hareketlilik tespit edildi. Hatırlarsanız deprem konusunda yazdığım yazılarım için yaptığım araştırmalar, edindiğim bilgiler, kıtaların , tektonik plakaların hareketliliği, bunların fay hatlarını etkilemesi gibi. Hatta üst üste geçirdiğimiz felaketler nedeniyle "bir tek volkan patlamadı, o da eksik kalsın" esprileri yapmıştık. Ama şimdi öğreniyoruz ki eski yanardağlar, civarında deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor.  

***

Hacettepe Üniversitesi ve Maden Tetkik Arama enstitüsü bunları tespit ederek Aksaray afet ve acil durum Müdürlüğü'ne rapor etti. Aksaray Üniversitesi bilim adamlarımız bu görüşleri projelendirilerek takibe alıyorlar.  Bu volkanizmanın harekete geçmesinin birçok parametreleri olduğunu, sıcaklık, gaz,  kimyasal gaz ölçümü için Hasan dağında sensörler GPS'ler ve fiziksel ölçüm aletleri kurularak kabuk hareketleri ve kabarmaları takip edileceğini söylüyorlar. Özlediğimiz bilimsel önlemler, çalışmalar. Bu vesile ile hatırlarsak Türkiye'de volkanik dağların oluşumu 20 milyon öncesine dayanıyor her ne kadar Türkiye'de aktif yanardağ olmadığı düşünülse de birçok yanardağı sönmüş değil. Erciyes, Nemrut, Süphan, Tendürek, Ağrı dağlarında zaman zaman buhar çıkmakta. Hasan dağı en son 10.000 yıl önce patlayan püsküren Erciyes dağından sonra Türkiye'nin ikinci büyük bu volkanik dağı. Eteklerinde Nora Antik Kentinin yer aldığı. Bir başka açı ve önemli gerçekte olası bir volkan patlaması sonucu ülkemizde zaten kötüye giden toprak erozyonunu ve tarım alanı daralmasının artması da çok muhtemel sonuç, her şey biz insanlar için ama diğer canlılardan bizi ayıran aklımızda bilim rehberliğinde kullanırsak önlem alırsak sağlığımızda hayatımızda daha sağlıklı yaşayabiliriz.
İyilikle, sağlıkla, sevgiyle kalın.