Bu yazımda, sizlerle eski yılı uğurlarken yeni yıla gireceğimiz bu günde buluşuyoruz. Düşündüm ne yazayım diye... Eski yılda olan bitenleri, şikayetlerimi yazsam, yerim dar. Yeni yıldan beklediklerimi yazsam, yerim dar! Şaka bir yana, Facebook usulü harika bir yıldı diyemeyeceğim. Facebook bu konuda otomatik hazırlanan albümleri kullanıcılarına yolladığında tepki almış. Hazırlanan içerikler beğenilmemiş. İyi ama, formasyon ve resimler değiştirilebiliyor, içerikler eklenebiliyordu. Aslında hoş bir albüm hazırlamışlar. Zaten artık hangimizin bildiğimiz klasik albümleri var, elimize alıp sayfa sayfa çevirip paylaşabildiğimiz? 2014'ü de bitirdik tükete tükete. Ankara'dan Edirne'ye, Kars'a, Ardahan'a, Rize'den Antalya'ya temiz sularımızı, ağaçlarımızı, göllerimizi, tarım topraklarımızı, ziraatı, hayvancılığı.

***

Yetmedi kadınlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı; hepsi çok çok önemli ama, ben çocuklarımız diyorum. Çünkü onlar sahip olduğumuz tüm değerlerin bileşkesi.
Mutluluğumuz, umudumuz, geleceğimiz. Her tür saldırı altındalar ama, bir konu var ki geri dönüşü yok. "Uyuşturucu" bir bela olarak artık ilkokullara indi. Aslında bu konu bence asrın vebası. Çünkü küresel olarak yayılıyor. Bilgilenmek çok kolay, girin Google'a, görün. Dünya uyuşturucu trafiğini ve Türkiye'nin güzergahtaki yerini. İşin acısı şöyle başlıyor. Bugün uyuşturucu haritası çıkartılmak istense, yeni bir haritaya gerek yok. Zira uyuşturucu bir ağ gibi bütün dünyayı sarmış durumda. Devletin hazırlattığı birçok raporda, bizi yakından ilgilendiren 4 adet uyuşturucu güzergahı mevcut.
I. Güzergah: İran'dan Türkiye'ye gelen uyuşturucu, İstanbul yolu ile Doğu Avrupa'ya, İzmir yolu ile de Akdeniz'e ulaşmaktadır.
II. Güzergah: İran'dan kuzey Irak, Suriye, Lübnan güzergahında, Akdeniz ve Afrika'ya oradan da Avrupa'ya gelmektedir.
III. Güzergah: Orta Asya'da üretilen uyuşturucu, İran-Pakistan, Afganistan güzergahından (buna altın üçgen de denir) dünyaya yayılır.
IV. Güzergah: Tayland-Bosna ve nihayet Laos ki bu güzergahın da adı altın üçgendir. Sadece altın üçgen güzergahından dünyaya dağıtılan haşhaş miktarı 6 bin tondur. Dış ülkeler tali. Ancak bu güzergahlara baktığımızda bütün yollar aşağı yukarı Türkiye'ye çıkmaktadır.

***

Türkiye'nin şanssızlığı, jeopolitik ve jeostratejik konumu, doğu ile batıyı, kuzeyle güneyi, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bir geçiş yolu, bir köprü görevinden kaynaklanmaktadır. Uyuşturucu ticaretinin, terörün en büyük para kaynağı olduğu, Türkiye'nin de PKK gibi bir terör belası ile mücadele ettiği düşünüldüğünde, Türkiye'nin uyuşturucuyla nasıl bir kavga içinde olduğu daha iyi anlaşılır. Uyuşturucu ile mücadele konusunda dünyada en çok uyuşturucu yakalayan ülke olmasına rağmen, yollarımızdan geçen uyuşturucunun fazlalığı sebebiyle, Türkiye görevini bi-hakkın yerine getirmiş sayılmıyor. Ülkemize giren uyuşturucunun tamamı dışarı çıkmamakta, bir bölümü içerde dağıtılmaktadır. İşte bizim için asıl tehlike buradadır. Hayat boyu sevgi sayfası bu bilgileri barındırıyor. Ve bu konuda hepimizin devlete, polise, jandarmaya, topluma yardımcı olması gerekmekte. Açgözlü kötüler her yıl vardılar. 2015'te de olacaklar. Yılları, günleri, ülkemizi harika yapmak hepimizin elinde ve ben 2015'te öncelikle sağlıklı, mutlu bunun için de farkındalıklı olmamızı diliyorum.
İyi seneler.