Mayıs 12 Dünya Hemşireler Günü. Kutlu olsun meslektaşlarıma.
Dünden bugüne büyük yol aldı hemşirelik. Dünya'da ve Türkiye'de! Ancak özellikle ülkemizde tabii! Geç oldu, güç oldu ama oldu. En azından nitelikli hemşire iş gücüyle verilecek sağlık hizmetinin önemi anlatılabildi. Ki halen anlatılmakta! Hemşirelik Yasası (1954) revize edilip (2007) işlerlik kazandırılmadıysa anlatmaya devam.  Yasa işlerlik kazanmadan nitelikli hemşirelik hizmeti verilemez çünkü. Ki, "çalışan sağlığı ve çalışma ortamının güvenliği" konusu gündemdeyken işlerlik kazandırılmıyorsa durum daha vahim. Vay haline sağlık çalışanının! Daha doğrusu vay haline sağlık çalışanının sağlığının! Hemşirelerin bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik hallerini koruyarak çalışmaları gün geçtikçe zorlaşacak demektir. Zorlaştı da. Hastanelerden toplu istifalar bunun en güzel göstergesi. Hemşireliğin lisansa dayandırılması devrim niteliğinde bir girişim. Ordinaryüs profesör merhum Muhiddin Erel hocamızı anmadan olmaz. Ege Üniversitemizin kurucu rektörü Muhiddin Erel, hemşireliğin lisansa dayandırılması önerisini getirmekle kalmayıp, ülkemizin ilk hemşirelik yüksekokulunun 1955 yılında üniversitemizde kurulmasını da sağladı. Yeni adıyla (2011) Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi. Kuruluşunun 56'ıncı yılında fakülte oldu hemşirelik. Ülke çapında verilen mücadele sırasıyla İstanbul, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitelerinde ses getirdi. En büyük pay hemşirelik alanında yapılmış kanıta dayalı bilimsel araştırmalar ve elbette bu araştırmalara hayat veren nitelikli bilim insanlarının.

***

Hemşirelikte araştırma geliştirme çalışmaları, 70'li yıllarda, lisansüstü programlara yer verilmesiyle başlasa da araştırma bilincinin oluşturulması ve araştırma çalışmalarının örgütlü bir yapıya kavuşturulması 90'lı yıllarda ivme kazandı. Derken 1996 yılında bilimsel nitelikte bir dernek olan Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği (HEMAR-G) kuruldu. Amaç, hemşireliği, inceleme ve araştırmalara dayalı olarak geliştirmek ve mesleki hakların korunması ve geliştirilmesi için çalışmak. Hedef, Türkiye'deki hemşirelerin, güncel gelişmeleri hızlı şekilde izleyebilmelerini, eğitici hemşirelerin çalışmalarını desteklemeyi, güvenilir bilgiler ve yenilikler ortaya koyan araştırma ve yayın sayısını arttırmayı, eğitilenlerin kalitesini güçlendirmeyi; bu bağlamda da toplum sağlığını geliştirecek, koruyacak, iyileştirecek hemşirelik hizmetlerinin kalitesini güvence altına almayı sağlamak. Derneğin kurulmasından üç yıl sonra Türkiye'de hemşirelik alanında yapılmış araştırma raporlarının yayımlanmasına olanak sağlayacak HEMARGE- Dergisi yayıma başladı.

***
Hemşirelik alanına özel araştırma sayısındaki verimlilik düzenlenen bilimsel toplantılar yanı sıra yayımlanan dergi sayısına da yansıdı. Ayrıca hemşirelikte araştırma başlığı altında yazılan kitaplar da var. Hatta hemşirelikte araştırma başlığı altında düzenlenen ulusal kongrelere uluslararası olanlar da eklendi. Geçen yıl yayıma giren "Uluslararası Hakemli Hemşirelik Araştırmaları Dergisi (UHD)" henüz 1'inci yılında, tarandığı Index sayısını arttırarak 3'üncü volümünde gösterdiği yüksek performans nedeniyle PubMed (nitelikli bilgileri toplayan indekslerin yer aldığı en sık kullanılan biyomedikal veri tabanı) tarafından sertifikalandırıldı. PubMed'de sınıflanan dergilerde yayın yapmak ve/veya dergi bulundurmak önemlidir. Bu süreç, doğrudan akademisyeni ve mesleki geleceğini etkileyen unsurlardan da biridir aynı zamanda. Bu yıl 2'ncisi düzenlenen "Uluslararası Klinik Hemşirelik Araştırma Kongresi" Koç Üniversitesinde yapılacak. Kongre düzenleyicileri aynı zamanda hemşirelik araştırmalarına nitelik kazandırmak için yıllardır uğraş veren meslektaşlarım. Bu yıla ait bir başka önemli girişim halk sağlığı hemşireliği derneğinin kurulmasıyla düzenlenen "1'inci Ulusal Halk Sağlığı Hemşireliği Kongresi" Ege üniversitesi'nde yapılacak. Koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edildiği günümüzde halk sağlığı alanına özel mesleki bir derneğin kurulmasıyla düzenlenen kongre ile korunma ve erken tanı - tarama ağırlıklı hemşirelik hizmetleri irdelenecek. 
Hemşirelik mesleği ve hizmetlerine nitelik kazandırma mücadelesi insana ve haklarına saygı duymakla eşdeğer bir davranış. Nitelikli hemşirelik hizmetinden yararlanacak olan insan çünkü. Kıssadan hisse "mesleğin hizmet alanı insan".