Bugün gibi anımsıyorum…
Yıllar önce 02 Ağustos 2012 tarihinde, Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu’nu yazmıştım.
Şu anda Balıkesir Kuvay-i Milliye Müzesi’nde, arkadaşım Karşıyakalı Filiz Kasapoğlu’nun büyükbabası Hüseyin Hulki Kasapoğlu’nun standı en geniş ve büyük yeri kapsıyor.
Binlerce kişinin ziyaret ettiği bu önemli müzede, Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu’nun eşyaları arasında; savaş notları, kullandığı silahlar, fotoğrafları sergileniyor.
İzmir’in işgalinin ikinci günü; Kırkağaç Mal Müdürlüğü yapmış, Manisa Bakır’da muhtar iken elektrik, telefon ve radyoyu getiren ilklerin insanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu ile birlikte eşraftan 40 kişi bugün müze olarak kullanılan bu binada toplanarak Yunan kuvvetlerine karşı önemli kararlar alırlar.


Silahlı birliklerin başına da, Gazi Mustafa Kemal ile Harta muhaberelerine katılan gözüpek müdür Hüseyin Hulki Kasapoğlu getirilir.
Bu cesur vatansever insanımız 1941 yılında İstanbul’da vefat edince, oğlu, yani Gazeteci Filiz Kasapoğlu ile doktor kız kardeşinin babaları da 6 yaşında yetim kalmıştır.
Bu arada öğrendiğim küçük ama önemli bir notu da paylaşayım:
Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu öyle düşünceli bir insandır ki, aldığı ayakkabıyı bile çamura, toza bulayarak, ihtiyaç sahiplerinin önlerine bu şekilde çıkardı…
İşte biz bugünlerde Hürriyetin güzelliğini yaşıyorsak böyle kahramanlara borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.

*

Kırkağaç Mal Müdürlüğü emeklisi, Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Bey’in adı Bakır kasabasında yaşadığı evin sokağına verildiği gibi soyadı da, düşmanla göğüs göğüse savaşta gösterdiği kahramanlıktan dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi.
Yalnız kendisi mi, kardeşi, yani Filiz Kasapoğlu’nun amcası emekli Ağır Ceza Hakimi Ahmet Kasapoğlu ile tanışıp hatıralarını almak istedim.
Ama bir ay gecikince acı haberi aldım;
‘Vefat etti!’ diye…
Duyduğum kadarıyla; Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki (Kasapoğlu) Bey’in annesi Serezli Hafız Vehbi’nin kızı Hatice Hanım (1900- 1998) çok önemli tarihi bilgileri alacaktım…
Belki yeni Ayşe Çavuşların isimlerini ortaya çıkaracaktım…
Olmadı işte!
Ama Kültür Bakanlığı Hüseyin Hulki Efendi’nin ‘Milli Mücadele Anılarını’ yayınlamış…
Hatta ‘Sunuş’ yazısını da zamanın Kültür Bakanı M. İstemihan Talay kaleme almış. Bakan Talay ‘Harta Boğazı Muhaberesi’nin değer ve önemini anlatmış…
Buluşamadığım Emekli Ağır Ceza Hâkimi Ahmet Kasapoğlu’nun 2003 yılında yazdığı 250 sayfalık ‘Kurtuluş Savaşı’ isimle bir eseri var.
İl il, bölge bölge milli mücadelemiz anlatılıyor.
Tabii önemli kahramanlarımız arasında kardeşi Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu’nun hatıraları da bulunuyor.
Eski Türkçe günlükleri tercüme ettirerek belki de çok önemli bilgilere ulaşacaktım…
Olmadı işte olmadı!
Pandemi nedeniyle neredeyse iki yıldır hiç kimse ile görüşmüyorum.
Belki bu belayı da hep birlikte savar ve yine araştırmalarımıza devam ederiz.
Ben şu anda İzmir dışındayım ama her 9 Eylül’de olduğu gibi yine de bulunduğum yerde şanlı Türk Bayrağımızı açacağım…
Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve 
Soma Milli Alay Komutanı Hüseyin Hulki Kasapoğlu’nu da rahmetle anacağım…